En liten repetition av vad de flesta idag känner till 😉 Textilindustrin har blivit allt mer synad och ifrågasatt med tanke på alla dess baksidor.
Vi svenskar köper idag i snitt 13,5 kläder och textilier per person och år (1). Textilindustrin påverkar vår planet på många olika sätt i allt från överanvändning av grundvatten, till spridning av kemikalier och mikroplaster.
All den här informationen kan vara tung att ta in, speciellt om man är en person som tycker om kläder och mode. Men det finns sätt att shoppa ”nytt” utan att bidra till negativ miljöpåverkan och det är såklart att köpa begagnat!
Second hand på uppgång!
Måste second hand alltid betyda en dåligt sittande polyesterkavaj med axelvaddar? Eller en noppig gammal tröja från H&M? Nej, att köpa begagnade kläder och andra textilier kan vara en riktig skattjakt! Ett plus med att köpa begagnade kläder, utöver att det är snällare mot miljön, är att du får en unik garderob.
Second hand har inte alltid varit så populärt, men de senaste åren har attityden till att shoppa begagnat ändrats hos det svenska folket. I en konsumentundersökning från Naturvårdsverket i år svarade 7 av 10 att de kan tänka sig att köpa mer second hand, en ökning på 29 % från året innan (2). Det har även märkts globalt, enligt en rapport från 2019 har konsumtionen av second handkläder gått upp 21 gånger snabbare än hos konventionella butiker de senaste tre åren (3). Heja oss!
Det sker alltså en attitydförändring kring klädkonsumtion. Det beror dels på en ökad medvetenhet både gällande miljöproblemen och ens egna ansvar som konsument. Men även på grund av den digitala utvecklingen. Idag handlar vi mer på nätet, vilket också har gett ett uppsving för secondhandmarknaden (3).
Inte tid att gå i secondhandbutiker?
Kanske har du någon gång varit i behov av att köpa ett par nya byxor. Du vet exakt vad du vill ha för färg och modell och det har då känts lättare att gå in i en välsorterad klädbutik, där byxorna hänger till vänster och tröjorna till höger. Att gå in i en secondhandbutik för att hitta en specifik produkt kan vara knepigt. Kanske hittar du ett par byxor i rätt färg efter en stunds letande, men de visar sig då vara i fel storlek. Ett tips då är att kolla in de olika onlinetjänsterna för second hand. Där finns det ofta sökfunktioner som hjälper en att hitta exakt det man letar efter.
Här kommer en lite guide till några svenska onlinebutiker som säljer begagnat:
Tradera – Sveriges största marknadsplats online med över 2 miljoner användare. Här läggs det upp tiotusentals annonser av både privatpersoner och företag – varje dag. Det finns alltifrån kläder och elektronik till frimärken. På Tradera kan du fylla i vad du letar efter: storlek, färg, pris, varumärken, skick mm. För de flesta annonserna är det budgivning, men det finns också varor till fast pris.
Myrorna – Ett av företagen som säljer varor på Tradera är en svensk secondhandklassiker, Myrorna. De har fysiska butiker runt om i Sverige, men du kan också köpa från deras webbshop på Myrornas egen hemsida och på Tradera.
Blocket – Sveriges största handelsplats online, med 5 miljoner besökare i veckan. Här lägger säljaren ut sin vara med ett fast pris, så om du inte känner att du har tid med budgivning är det här ett bra alternativ!
Sellpy – En secondhandsida som säljer privatpersoners saker, men till skillnad från Tradera sköter Sellpy hela försäljningen åt en. Man beställer hem en Sellpypåse och fyller den med det man vill sälja. Därefter kan du välja mellan att beställa upphämtning av påsen hemma hos sig eller lämna in den till ett ombud. Sellpy lägger sedan upp varorna på sin sida för budgivning. Priset för den här tjänsten är att Sellpy tar en andel av vinsten för varje försäljning.
Tips: vill du inte buda kan du klicka i ”fast pris” när du söker på sidan för att se de varor som säljs utan budgivning. Sellpys varor går att hitta på deras egen hemsida, på Tradera och på H&M-ägda outletbutiken Afound.
För märkesentusiasten finns det idag också många lyxiga varianter på secondhandbutiker online, som Usedby, The Vintage Boutique och Affordable Luxury. De säljer begagnade kläder och accessoarer från high end-märken.
Dessa online-butiker gör det lättare att köpa begagnat, vilket det betyder att det också är lättare att sälja begagnat. Det här har dock lett till att det idag också säljs mycket nya och oanvända saker på secondhandbutiker online. Vad beror det på? En förklaring är den växande e-handeln, som har lett till att det är enklare för oss att konsumera nya produkter. Vi kan klicka hem ett plagg utan någon direkt eftertanke och om de inte passar skickar vi tillbaka det – eller säljer det vidare. Här blir alltså hållbarhetsaspekten av second hand-handeln missvisande, eftersom det är oanvända nyproducerade kläder som säljs som ”begagnande”.
Är du ändå en person som tycker om att gå i butiker och kunna känna på materialet och prova kläderna innan du köper dem? Då finns det, förutom lokala secondhandbutiker, även en hel del kedjor som har butiker runt om i landet. Kanske finns det en i din stad? Myrorna, Beyond Retro, Humana, Erikshjälpen, Emmaus
Referenser
- https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Regeringsuppdrag/Information-om-hallbar-konsumtion-av-textilier/
- https://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/regeringsuppdrag/2018/konsumentundersokning-webbpanel-2019.pdf
- https://www.thredup.com/resale#sources-and-definitions