Vatten! Livsviktigt för både människor, växter och djur. Tänk att jorden – den blå planeten – består till ca 70 % av vatten. Men av det är bara ca 3 % sötvatten, varav 2 % är bundet i glaciärer. Resterande 1 % är det som är tillgängligt för oss människor, och det finns i floder, sjöar och grundvatten. Detta livsviktiga vatten är svårt att undvika att ta upp när man pratar om textilindustrin.
I färgning, sköljning och beredning av textilier används kemikalier för att få till önskade egenskaper hos ett material. Det kan vara allt från blekning och infärgning, till att göra materialet mjukare, vattenavstötande eller flamsäkert. De här processerna kräver också stora mängder vatten, och när vattnet sedan släpps ut så följer kemikalier, klor och tungmetaller med. Utsläppen leder ofta till föroreningar av ytvatten, grundvatten och jord. Textilindustrin är den andra största förorenaren av sötvatten efter jordbruksindustrin. 20 % av den globala industriella vattenföroreningen kommer från avloppsrening och färgning av just textilier (1).
Världens mest förorenade flod
Ett ökänt exempel på det här är ”världens mest förorenade flod”: Ci Tarum, ett nära 3 mil långt vattendrag i Indonesien. Längs med Ci Tarum ligger 400 textilfabrikerna som släpper ut sitt avloppsvatten i flodvattnet. För några år sedan visade provtagningar av vattnet att det innehöll höga halter av ämnen som är giftiga både för människor, vattenlevande organismer och miljön (2, 3).
Innan textilfabrikerna kom till området på 70-talet var Ci Tarum en levande flod som man brukade bada och fiska i. Något som idag är direkt hälsofarligt (4). Miljontals människor har regelbunden kontakt med flodvattnet, och det har rapporterats om allvarliga hälsoproblem till följd av detta. I vissa delar av floden har vattnet ett så högt pH-värde som 14, vilket kan bränna hål på människohud vid direktkontakt (2).
Ett av ämnena som hittades i Ci Tarum var Nonylfenol, ett hormonstörande ämne som bildas när Nonylfenoletoxylat (NPE) bryts ner. NPE är ett ytaktivt medel som kan användas i textiltillverkning för tvättning av rå bomull, fibersmörjning och färgämnesutjämning (7). NPEs hormonstörande egenskaper påverkar bland annat reproduktionsförmågan hos djur och på grund av sin negativa inverkan på vattenmiljön är ämnet sedan tidigare förbjudet i produktion inom EU. 2015 förbjöds även produkter innehållande NPE för import till EU. Något som har satt större press på textilfabrikerna att sluta använda ämnet (6).
Hur påverkas naturen av det här?
Utsläpp av kemikalier och tungmetaller i vattendrag påverkar inte bara människor, utan självklart påverkas även naturen. När förorenat avloppsvatten släpps ut från textilfabriker färgas det och blir grumligt vilket förhindrar solljuset att nå växtligheten under vattnet. Det i sin tur förhindrar fotosyntesprocessen, vilket leder till syrebrist i vattnet. Det här betyder att organismer som djur och växter gradvis också försvinner och kvar lämnas ett dött vatten. Ett minskande av vattenlevande smådjur påverkar även större djur som är beroende av dem som föda. Hela ekosystem kan alltså rubbas och det har visats även i jordbruksområden kring textilfabrikerna där också växtligheten har minskat (1).
Klädkedjornas ansvar
Det är knappast någon solskenshistoria det här och mycket sker på grund av bristfälliga kontroller och lagstiftning i produktionsländerna. Klädföretagen har ett ansvar att se över hela kedjans miljöpåverkan och eftersom kläder ofta tillverkas i en del av världen och sedan säljs i en annan har politiska beslut angående import också betydelse. Som exemplet med EU och NPE!
Det händer nu en del inom utvecklingen av färgnings- och beredningsprocesserna i textilindustrin, bland annat finns det en färgningsprocess som använder luft istället för vatten (1). Den använder 95 % mindre vatten än konventionell färgning och 86 % mindre energi. Alltså en både mer miljö- och klimatvänlig process (5). Som ofta när något är nytt så blir det kostsamt, varför det ofta väljs bort då många företag strävar efter en så billig produktion som möjligt. Detta gör att konventionell färgning fortfarande är den vanligaste metoden (1).
Så vad kan vi göra?
– Köpa ekologiskt, användningen av kemikalier är mindre i produktionen av ekologiskt certifierade kläder än i konventionella. Är du osäker på vilka märkningar du ska kolla efter? Du hitta info om det här.
– Engagera dig i, eller stöd en miljöorganisation. Många miljöorganisationer arbetar på plats för att påverka både företag och politiker att förbättra sitt miljöarbete. Deras arbete underlättas av att fler är engagerade även här hemma.
Referenser
- https://www.researchgate.net/publication/328701616_Textile_Industry_Wastewater_Environmental_and_Health_Hazards_and_Treatment_Approaches
- https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2013/04/62ec9171-toxic-threads-04.pdf
- http://aquaexpert.se/vattenanalys/termer/antimon
- https://ejatlas.org/conflict/pt-kahatex-pt-insan-sandan-internusa-and-pt-five-star-textile
- https://www.textileschool.com/5234/air-flow-dyeing-an-eco-friendly-water-preserving-fabric-dyeing-technology/
- https://www.greenpeace.org/international/story/7615/you-did-it-toxic-chemical-banned-in-eu-textile-imports/
- https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/296853/13_04_29_Rpt__NPE_textiles_summary_report_LIT_7721__5b9cd4.pdf