När vi är ute och rör på oss vill vi gärna ha kläder och skor som är vattentäta och samtidigt andas. För att uppnå denna effekt har många tillverkare av friluftskläder tillsatt så kallade PFAS ämnen i sina plagg. Dessa vatten- och smutsavstötande kemikalier är effektiva i sitt syfte men extremt svårnedbrytbara i naturen, och kan utgöra en hälsofara både för djur och människor. Visst känns det helt uppochnervänt, att när vi är ute och njuter av naturen, riskerar vi samtidigt att via våra kläder bidra till spridningen av miljöfarliga kemikalier.
Efter mycket uppmärksamhet från forskare och i media, är många tillverkare av friluftskläder nu på gång att fasa ut de mest långlivade och hälsofarliga kemikalierna. Men det gäller att vara uppmärksam på alternativen!

Vad är PFAS?
PFAS (högfluorerande ämnen) är ett samlingsnamn för ca 4700 kemikalier som är vatten- och smutsavstötande (2). De används som impregnering och ytbehandling i en rad olika produkter, allt från matförpackningar och stekpannor till smink och elektronik. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena (4) och de förekommer ofta i friluftskläder. Precis som andra kemikalier i kläder hamnar PFAS – ämnen så småningom i miljön. De sköljs ut med avloppsvattnet vid tvätt, de lossnar vid användning och slitage, och inte minst när de slängs (2). Eftersom PFAS används i så många olika produkter och material är de extremt spridda och återfinns numera överallt på jorden, i vårt vatten, i djur och i människor.
Högfluorerande ämnen, vad betyder det?
Högfluorerande ämnen är kemikalier gjorda av en kedja av kolatomer där man har tillsatt fluor. Den kemiska bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste bindningarna som finns. Det är just därför som material innehållandes PFAS kan vara både smuts- fett- och vattenavvisande. På grund av den starka bindningen mellan kol och fluor, tillhör PFAS också de kemikalier som är mest svårnedbrytbara i naturen. Till skillnad från andra starka miljögifter som PCB och DDT, tyder mycket på att vissa PFAS – ämnen inte bryts ned alls. Detta betyder att ju mer som kommer ut i miljön, desto mer ansamlas i naturen, i djur och i oss människor. En del högfluorerade ämnen har visat sig vara reproduktionsstörande, orsaka leverskador och misstänks dessutom vara cancerframkallande.

Fasa ut PFAS! – Men vad är alternativen?
Forskning visar att de flesta som köper friluftskläder endast är intresserade av plaggets vattenavvisande egenskaper (2), och för vattenavvisande kläder finns flera alternativ till PFAS.
Många företag som tillverkar friluftskläder är nu mitt uppe i att fasa ut de mest svårnedbrytbara och miljöskadliga PFAS – ämnena. Enligt naturskyddsföreningen har många tillverkare siktet inställt på att ställa om till en PFAS – fri produktion senast år 2020 (1).
Redan idag finns alternativ till PFAS på marknaden (2). Membran i friluftskläder byts ut från PFAS till plaster som exempelvis polyester. Impregneringen i friluftskläder, som ofta innehåller PFAS – ämnen, har av vissa tillverkare ersatts med andra ämnen som vax eller silikon (1).

Men i vissa fall när PFAS ämnen fasas ut, används istället andra fluorerade alternativ som, har det visat sig, kan vara nästan lika långlivade i miljön. Att i impregnering byta ut högfluorerade ämnen till lågfluorerade är något som har blivit kritiserat bland annat av Greenpeace. Över 200 forskare har skrivit ett upprop, ”The Madrid statement” där de kräver ett stopp för alla typer av fluorerade ämnen. De menar på att det vanligaste ersättningarna när man fasar ut vissa PFAS – ämnen, är andra PFAS ämnen med liknande strukturer (6).
För konsumenten kan det vara svårt att veta om kläder eller skor innehåller PFAS
Det är inte säkert att skor och kläder har en märkning med information om de innehåller PFAS. Fråga därför i butiken. Om återförsäljaren inte vet, är de skyldiga att ta reda på det (7). Bland annat har du rätt att få veta om det du vill köpa innehåller något av de ämnen som är upptagna på EU:s lista över särskilt farliga kemikalier, den så kallade kandidatlistan.

Vad kan du göra?
- Om du vill impregnera skor eller kläder, använd vax eller impregnering märkt med Bra Miljöval eller Svanen
- Fråga butikspersonalen om PFAS när du ska köpa friluftskläder. Ju fler som ställer frågor om farliga ämnen i butikerna, ju bättre kunskap kommer butikerna att behöva skaffa sig om de varor de säljer!
- Det är alltid bäst att köpa begagnade kläder, eftersom mest PFAS släpps ut i naturen vid själva produktionen av plaggen.
Referenser
- https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-3/basta-jackan
- https://www.forskning.se/2019/01/31/vattenavvisande-kemikalier-i-friluftsklader-helt-onodiga/
- https://www.naturskyddsforeningen.se/kemikaliebovar_klader
- https://www.kemi.se/kemiska-amnen-och-material/hogfluorerade-amnen-pfas
- https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Manniska/Miljogifter/Organiska-miljogifter/Perfluorerade-amnen/
- http://www.sverigesnatur.org/gron-guide/1682/
- https://www.kemi.se/privatpersoner/tips-for-en-kemikaliesmart-vardag/din-ratt-att-fa-information