
Begreppet ekologisk kommer från ordet ekologi som handlar om samspelet mellan organismer och deras livsmiljö.
Inom jordbruket och lantbruket innebär ekologisk produktion att producera på ett långsiktigt hållbart sätt som värnar om den biologiska mångfalden och djurens välmående. Grunden är att ha så lokala kretslopp som möjligt, bevara jordens bördighet och arbeta förebyggande mot skadegörare, ogräs och sjukdomar. Produkter odlas utan syntetiska bekämpnings- och gödningsmedel och får inte vara genetiskt modifierade organismer (GMO). Det är ett sätt att odla som är mer i harmoni med naturen.
Ekologiska textilier kan omfatta olika fibrer som bomull, hampa, lin, jute, silke och ull, där ekologisk bomull är ett av de vanligaste ekologiska materialen inom mode och textilier.
Att odla och producera ekologisk bomull har många fördelar, inklusive att främja jordens hälsa, minska vattenförbrukning och minimera kemisk avrinning, vilket förbättrar människors liv i bomullsodlande regioner, vilket gynnar framtida generationer. De flesta ekologiska bomullsodlingar finns i subtropiska länder som Indien, Kina och USA. Däremot är konventionell bomullsodling en av de mest kemikalieintensiva jordbruksmetoderna och använder några av de giftigaste kemikalierna som klassificerats av Environmental Protection Agency. Dessa kemikalier påverkar i hög grad luften, vattnet, marken och människors hälsa i de områden de används.
Ekologiska odlingssystem bidrar framför allt till att bevara den biologiska mångfalden. Standardmetoder inom ekologiskt jordbruk gynnar en rad olika organismer. Jämfört med konventionella gårdar stödjer ekologiska gårdar generellt en större mångfald av insekter, daggmaskar, fåglar, bin och andra naturliga pollinatörer, samt jordmikrober och svampar.
Källor
Sewport – Organic fabrics
Global Organic Textile Standard – GOTS Worldwide textile processing standard for organic fibres
Global Organic Textile Standard (GOTS) – Version 7.0
Jordbruksverket – Ekologisk produktion
Februari 2025, TÄNKOM