Nej, så är det förstås inte. Men… för att odla fram ett kilo bomull krävs 1 till 1,5 kilo kemikalier och ett par bomullsbyxor väger mellan 0,5 till 0,8 kilo[1], så…
Mer än hälften av dessa kemikalier har som syfte att döda insekter. Visste du att 25% av världens insektsdödande medel används till bomullsodlingar? Dessutom på en yta som upptar endast 2,5% av all uppodlad areal. Giftiga kemikalier ämnade för att döda för att effektivisera produktionen, kemikalier som går vidare ner i jord och grundvatten. En del kemikalier är flyktiga och sprids i luft som senare kan blandas och falla ner tillsammans med regn, långt bortom de fält de ämnats för.
Det låter ofattbart och svårt att förstå, speciellt när vi inget av detta ser. Vi ser bara den efterfrågade slutprodukten, snyggt omsluten i sin förpackning. Inte finns väl något ont bakom detta? Faktum är att vi behöver lära oss mer, våga vara vetgiriga och ha som mål att förstå och se helheten. Inte bara människor, djur och insekter dör, utan hela ekosystem sätts ur spel. Färre insekter ger konsekvenser långt utanför det vi ser här och nu.
Och visst finns det hopp! Det finns massor av små förändringar som vi, varje enskild person kan göra för att återställa och läka. Ta till exempel resultatet av ozonlagret, där forskarna på 80-talet varnade för växande ozonhål i atmosfären. Tack vare gemensamma beslut och åtgärder i vårt beteende har stora delar av dessa hål idag läkt.[2] Att få stop på spridning av kemikalier är inte mer komplicerat, vi behöver få kunskap om hur våra kläder verkligen tillverkas och dess konsekvenser, då kan vi ta ställning på vilket sätt vi vill och kan agera. Vill vi ha köpstopp, vill vi ställa krav på producenter eller vill vi rent av göra en ”Greta”?
Att göra något kräver inte mycket av oss enskilda personer – ingen kan göra allt men alla kan göra lite. Låt oss först sprida kunskap i hur produktionen går till och vad den innebär för miljön. För att kunna göra vad som krävs behöver vi våga tänka om – ändra vårt systemtänk. Konsumtion, är det vad som gör dig lycklig?
Kan du engagera dig bara lite grand just nu så fundera på vad du verkligen behöver i klädväg, använd det du har istället för att köpa nytt. Om det ändå fattas något, sikta på att köpa second hand, eller byt till dig det från familj eller vänner. Som sista utväg kan du köpa nytt, men då från företag som tänker på konsekvenser. Leta dessutom efter ekologiskt framtagna material av bomull, lin, eller hampa. Undvik konventionellt odlad bomull, eller syntetfibrer som exempelvis polyester och akryl. För att lära mer, läs gärna vårt faktablad “Klädskolan” som tagits fram i samarbete med Naturskyddsföreningen.