
Enen är världens mest spridda barrträd med utbredning över hela norra halvklotet. Den uppträder i alla möjliga former från pelarliknande träd till yviga buskar och krypande längs marken. Den sistnämnda varianten kan man hitta såväl på Gotlands alvar som i svenska fjällen ända upp till 1400 meter över havet.
Enen trivs i sol och lätt skugga och är inte så kräsen när det gäller jord, men vill helst ha torrare marker. Den är samtidigt köldtålig, växer långsamt, ruttnar inte i första taget och kan bli riktigt gammal. På ett antal enar i Sverige har man räknat uppemot tusen årsringar.
Enen är så kallad tvåbyggare vilket betyder att individerna är honliga eller hanliga. Enbäret som egentligen är en kotte blir blått på hösten efter att ha mognat under två och ett halvt år. Enen är vintergrön med små vassa och tätt växande barr.

Virket används främst till slöjdarbeten som exempelvis smörknivar och enbäret är en populär smaksättare i olika maträtter. Enris används ofta vid rökning av olika livsmedel.
Enen är ett viktigt trädslag för mångfalden. Hare, älg och rådjur äter gärna enris och bären gillas bland annat av orre och tjäder. Domherre och sidensvans tycker om fröna. Många fåglar bygger gärna bo bland enens grenverk.
December 2024, TÄNKOM