Återvinning
Idag går det inte att lämna in kläder för återvinning till kommunal insamling (med undantag för någon enskild kommun). Det är privata eller ideella aktörer som tar hand om skänkta kläder exempelvis Myrorna och Humanbridge. Företaget I:co är det företag insamling i butik hos flera av de stora kedjorna.
De kläder som lämnas in för återanvändning och återvinning oavsett om kläderna lämna vid återvinningstationer eller i butik sorteras normalt efter följande kategorier:
- Kläder som går att sälja på secondhandbutiker i Sverige. Ca 20% tillhör denna grupp.
- Kläder som går att sälja i andra länder, ofta utvecklingsländer i Afrika. Klädernas packas i balar och säljs till torghandlare som säljer vidare på lokala marknader. Drygt 70% exporteras till andra länder, och 55% återanvänds sedan i utlandet.
- Kläder som är trasiga, smutsiga eller inte tror sig kunna säljas går till förbränning eller används till trasor, stoppning och isolering.
Idag finns ingen effektiv utvecklad teknik för att återvinna gamla kläder till nya fibrer, återvinningföretaget I:co uppger att siffran idag är cirka 0,1 % av de kläder som samlas in.
Problem återvinning
Det som idag återvinns till nya textilier uppskattas vara ca 0,1 % . Detta beror på att tekniken inte finns för att återvinna effektivt i stor, industriell, skala. Ett material som återvinns till nya textilier är PET-flaskor.
Textilier kan återvinnas antingen mekaniskt eller kemiskt. Vid mekanisk återvinning klipps, rivs och kardas materialet för att göra nytt garn. Resultatet är korta fibrer med dålig kvalitet som då behöver blanda upp med stor andel nya fibrer. Vid kemisk återvinning löses textilierna upp eller smälts ner för att göra helt nya fibrer.
Ingen av återvinningsmetoderna kan dock mäta sig med att återanvända kläder ur miljöhänseende, men om tekniken utvecklas finns potential att i framtiden att ta hand om fler kasserade och trasiga plagg och göra nya material istället för att ta ny råvara.