• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Tänk om

Kunskapskanalen om textil och dess påverkan på bilogisk mångfald

  • Om
    • Film
    • Om oss
    • Vi är Tänk Om
    • Blogg
      • Kategorier
        • Textilproduktion
        • Textilkonsumtion
        • Textilåtervinning
        • Biologisk mångfald
        • Jordens resurser
        • Jordens sfärer
        • Vatten
        • Ekologisk
        • Kemikalier
        • Tänk Om
    • Tips
    • Länkar & Källor
      • Länkar
      • Källor Textil
      • Källor Smådjur
      • Källor Växter
      • Källor Svampar
  • TEXTIL
    • Textilkunskap
    • Textilåtervinning
    • Ordbok Textil
    • Tänk om Tyg – serie
    • Faktablad
  • BIOLOGISK MÅNGFALD
    • Smådjur
      • Smådjurskunskap
      • Ordbok smådjur
      • Tänk om Smådjur – serie
      • Filmer om smådjur
    • Växter
      • Växtkunskap
      • Ordbok Växter
      • Tänk om växter – Gransagan
      • Filmer om växter
    • Svampar
      • Svampkunskap
      • Ordbok Svampar
      • Tänk om svampar – svampsagan
      • Filmer om svampar
    • Mikroorganismer
  • Jorden
    • Jordens sfärer
    • Ekosystem – Biosfären
    • Resursuttag – Industri
    • Ordbok Jorden
  • ORDBOK
  • KONTAKT
    • Press
    • Stöd oss
    • Bli Medlem
    • Integritetspolicy
    • Donationer & Sponsring
    • Samarbeten
      • SIDA
      • Naturskydds-föreningen
      • Tyg till Tyg
      • Linköpings universitet
      • Tidigare samarbeten
  • English
  • instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin

Jästsvampar

Surdeg av jästsvamp

Jästsvampar, vilka omfattar omkring 600 olika arter, har förmågan att ta till vara energin i socker utan att använda syre. Denna process kallas jäsning. Surdegsbagare bakar nästan alltid med vildjäst, dvs jästceller som finns i luften omkring oss, men den jäst man kan köpa i affären är av arten Saccharomyces cereviciae. Jästsvamparna bidrar med minst 600 olika kemiska komponenter, vilka starkt bidrar till brödets karaktäristiska smak. Det är koldioxiden som frigörs vid förbrukning av socker, som gör att degen växer vid bakning.

Jästsvampar har också visat sig användbara inom energisektorn. Eftersom etanol uppstår när jästsvampar bearbetar socker kan man tillverka bioetanol av till exempel sockerbetor och sockerrör.

Källor

Marcus Rosenlund (2022) – Det stora lilla livet

Februari 2024, TÄNKOM

Footer

  • Blogg
  • KUNSKAPSKANALEN FÖR TEXTIL
  • Globala mål
  • Samarbeten
  • Om oss
  • Press
  • Instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin

Delfinansierat av

© tänk-om.se | 2025

Copyright © 2025 · Atmosphere Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in

  • Blogg
  • KUNSKAPSKANALEN FÖR TEXTIL
  • Globala mål
  • Samarbeten
  • Om oss
  • Press
  • Instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin