• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Tänk om

Kunskapskanalen om textil och dess påverkan på bilogisk mångfald

  • Om
    • Film
    • Om oss
    • Vi är Tänk Om
    • Blogg
      • Kategorier
        • Textilproduktion
        • Textilkonsumtion
        • Textilåtervinning
        • Biologisk mångfald
        • Jordens resurser
        • Jordens sfärer
        • Vatten
        • Ekologisk
        • Kemikalier
        • Tänk Om
    • Tips
    • Länkar & Källor
      • Länkar
      • Källor Textil
      • Källor Smådjur
      • Källor Växter
      • Källor Svampar
  • TEXTIL
    • Textilkunskap
    • Textilåtervinning
    • Ordbok Textil
    • Tänk om Tyg – serie
    • Faktablad
  • BIOLOGISK MÅNGFALD
    • Smådjur
      • Smådjurskunskap
      • Ordbok smådjur
      • Tänk om Smådjur – serie
      • Filmer om smådjur
    • Växter
      • Växtkunskap
      • Ordbok Växter
      • Tänk om växter – Gransagan
      • Filmer om växter
    • Svampar
      • Svampkunskap
      • Ordbok Svampar
      • Tänk om svampar – svampsagan
      • Filmer om svampar
    • Mikroorganismer
  • Jorden
    • Jordens sfärer
    • Ekosystem – Biosfären
    • Resursuttag – Industri
    • Ordbok Jorden
  • ORDBOK
  • KONTAKT
    • Press
    • Stöd oss
    • Bli Medlem
    • Integritetspolicy
    • Donationer & Sponsring
    • Samarbeten
      • SIDA
      • Naturskydds-föreningen
      • Tyg till Tyg
      • Linköpings universitet
      • Tidigare samarbeten
  • English
  • instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin

Gräshoppa

Gräshoppor spelar en viktig roll i näringsväven både som konsumenter och bytesdjur. Eftersom de främst är växtätare påskyndar de överföringen av energi och återvinningen av näringsämnen från växter, vilket bidrar till att upprätthålla balansen och hälsan i ekosystemen. Det beror på att både deras avföring och de små växtdelar de tappar när de äter bryts ned snabbare än döda växter, som har lång nedbrytningstid.

Gräshoppor lever i en mängd olika livsmiljöer. De förekommer i störst antal i tropiska skogar på låglandet, halvtorra områden och gräsmarker. De varierar i färg från grön till oliv eller brun och kan ha gula eller röda markeringar. I vissa delar av världen äts gräshoppor som mat. De torkas ofta, geléas, rostas och doppas i honung eller mals till en måltid. I naturen kontrolleras gräshoppor av rovdjur som fåglar, grodor och ormar. Människor använder insekticider och giftbeten för att kontrollera dem när de blir skadedjur.

Källor

Xerces Society – Protecting Grassland Ecosystems From Insecticides
ThoughtCo – 10 Fascinating Facts About Grasshoppers
Britannica – Grasshopper

Maj 2022, TÄNKOM | Uppdaterad september 2024

Footer

  • Blogg
  • KUNSKAPSKANALEN FÖR TEXTIL
  • Globala mål
  • Samarbeten
  • Om oss
  • Press
  • Instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin

Delfinansierat av

© tänk-om.se | 2025

Copyright © 2025 · Atmosphere Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in

  • Blogg
  • KUNSKAPSKANALEN FÖR TEXTIL
  • Globala mål
  • Samarbeten
  • Om oss
  • Press
  • Instagram
  • facebook
  • youtube
  • linkedin