I princip allt liv på land, växter som djur, är beroende av sötvatten för att överleva. Jordens sötvatten är en viktig resurs som ska räcka till såväl hushållens behov som till lantbruk, industrier och till alla de arter som är …
bomull
Vet du vart ditt dricksvatten kommer ifrån?
I Sverige kommer ungefär hälften av allt dricksvatten från grundvattentäkter. Grundvatten är det vatten som lagras under jord, bland annat i stora vattenfyllda hålrum som kallas akviferer. Det bildas genom att nederbörd, i form av regn, snö och smältvatten, mycket sakta tränger …
Pollinering – ingen bisak
Dröm dig tillbaka till en varm sommardag för en kort stund. På väg hem från stranden har du just slagit dig ner på en uteservering för en fika – kaffe och blåbärspaj. Du ska precis hugga in, när det kommer …
Bomull utan insektsgifter, går det?
Honungsbin ger honung och daggmaskar bryter ner vår kompost – det är kunskap många av oss känner till. Men visste du att en nyckelpiga kan äta upp till 2500 bladlöss under sitt liv? Eller att blomflugor är viktiga pollinatörer? Utan …
Bomullsindustrin, en överblick
Vi har berättat om bomullstillverkningen, hur den påverkar både natur och djur, inklusive oss människor. Men hur ser själva industrin ut?
Bomull är den mest använda naturfibern och odlas i många delar av världen [1], i sammanlagt åttio länder. Sex …
Ansvar – vem tar ansvar?
Fabriker kommer och går medan jorden de står på består [1]
Visste du att ett kilo råbomull kostar ungefär 18 kr, det är vad upphandlaren betalar till odlaren. Odlaren får sina pengar, lågt kan man tycka men eftersom regelverket för …