Honungsbin ger honung och daggmaskar bryter ner vår kompost – det är kunskap många av oss känner till. Men visste du att en nyckelpiga kan äta upp till 2500 bladlöss under sitt liv? Eller att blomflugor är viktiga pollinatörer? Utan alla smådjur stannar livet på jorden, åtminstone på det sätt vi känner till det. Det är alla våra smådjur som gör att vi har äpplen på träden och att löven och dina matrester förmultnar till jord.
Under de senaste åren har forskare rapporterat om att antalet insekter i världen minskar i en oroväckande takt. De varnar för att insektsdöden kan få stora konsekvenser inte minst för den framtida matförsörjningen. En tredjedel av all mat vi äter pollineras av insekter (1). Lägg där till alla andra tjänster som dessa småkryp hjälper oss med, sk ekotjänster.
Så vad har textilindustrin med det här att göra?
En av orsakerna till den pågående insektsdöden tros vara den ökade användningen av kemikalier i jordbruket (2). Detta gäller inte minst för odlingen av bomull, som är en av världens mest besprutade grödor. En fjärdedel av insektsbekämpningsmedlen i världen används just på bomullsplantager (3).
Insektsgift dödar inte bara skadegörarande insekter, utan även de insekter som helt naturligt skulle äta skadegörarna. Skadeinsekterna utvecklar så småningom resistens mot insektsgifterna vilket leder till att de som odlar måste tillsätta allt mer och starkare bekämpningsmedel för att få samma effekt. Dessvärre så stannar inte kemikalierna på odlingarna utan sprids via vatten och luft till intilliggande åkrar, ängar skogar och vattendrag där många insekter och andra djur lever (3).
En typ av insektsmedel som forskare särskilt kopplar samman med den kraftiga minskningen av pollinerande insekter är neonikotinoider (2). Ämnesgruppen, som numera tillhör det mest använda insektsgiftet globalt, är 7000 gånger giftigare än DDT (4). I USA, en av världens största bomullsexportörer, besprutades fram till nyligen nästan all bomull med neonikotinoider (5). Där är jordbrukslandskapet idag nästan 50 gånger giftigare än det var för 25 år sedan, med kraftiga minskningar av bin, fjärilar och andra pollinatörer som följd (6). På grund av detta har flertalet neonikotinoider nyligen förbjudits i EU och i USA. Förbudet påverkar dock bara en bråkdel av bomullsindustrin, eftersom bomull framför allt odlas i länder som fortfarande saknar lagstiftning mot insektsmedlet.
Bomull utan gifter är möjligt – dra nytta av insekterna!
Världsomspännande ekologiska bomullsplantager visar att det går att odla bomull utan insektsgifter. I ekologisk odling har man också större möjligheter att dra nytta av insekterna i jordbruket, både som skadedjursbekämpare och som pollinatörer.
Man kan också fråga sig om det verkligen behöver odlas så mycket bomull som det görs idag. En genomsnittlig person köper 60 procent fler klädesplagg, och behåller dem hälften så länge, än vad den gjorde för 15 år sedan (7). Vi människor är helt beroende av insekter för vår överlevnad – vilket kanske kan vägas mot behovet av en ny tröja.
Välkomna till vår följetång om smådjur eller småkryp som de också kallas!
Under de kommande veckorna kommer vi att berätta så mycket vi kan om olika typer av småkryp, allt från bin och humlor till tvestjärtar och myggor. Följ med här på bloggen och på våra sociala medier!
Referenser
- https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/bin-och-pollinering—-dess-betydelse-for_H102MJ258
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320718313636
- http://docplayer.se/1990486-Bomull-en-ren-naturprodukt-varldsnaturfonden-wwf-2005.html
- https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=7156327
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0220029#pone.0220029.ref001
- https://dl.sciencesocieties.org/publications/ael/articles/2/1/170026
- https://news.un.org/en/story/2019/03/1035161