
Vi har berättat om bomullstillverkningen, hur den påverkar både natur och djur, inklusive oss människor. Men hur ser själva industrin ut?
Bomull är den mest använda naturfibern och odlas i många delar av världen [1], i sammanlagt åttio länder. Sex länder står ut och svarar för 80 % av världens totala bomullsproduktion. Nummer ett är Indien, följt av Kina, USA, Pakistan, Brasilien och Australien [2].
Beroende på var i världen odlingarna finns så skiljer de sig åt, från storskaliga mekaniserade, till småskaliga familjedrivna odlingar. Det här påverkar också användandet av bekämpningsmedel. De storskaliga odlingarna besprutar å ena sidan större arealer, men begränsas samtidigt av lagstiftningar och bestämmelser. Detta till skillnad från användandet av bekämpningsmedel på de småskaliga odlingarna, som är mindre i mängd men också sämre reglerat. Många gånger saknas kunskap och tekniska resurser för att hantera kemikalierna korrekt, vilket innebär stora konsekvenser för miljön och människors hälsa. Oavsett var bomullen odlas och hur stora plantagen är, är alltså bekämpningsmedlen ett stort problem inom den konventionella bomullsproduktionen [2].
Bomullsindustrin ♡ bekämpningsmedel
Bomullsplantan är känslig för skadedjur och det är därför användningen av kemiskt bekämpningsmedel är så stor. I Indien står t.ex. bomullsindustrin för 45 % av landets totala användning av bekämpningsmedel [1].
Problemet med bekämpningsmedel på bomullsodlingarna är att de inte bara tar hand om skadedjur på plantagen utan leder också till bland annat förgiftning av floder och grundvatten, förlust av biologisk mångfald och allvarlig påverkan på människors hälsa. Ett exempel är insektsmedlet Aldicarb, där en enda droppe kan orsaka ett dödsfall. Medlet har förbjudits i många länder men används fortfarande i bland annat just Indien [3].
Så vad är lösningen?
Runt om i världen arbetar olika organisationer för en mer ekologiskt och socialt hållbar bomullsproduktion. Dels för bättre regleringar och skärpt lagstiftning, men även med utbildning för jordbrukare. Detta för att bland annat minska användandet av giftiga kemikalier, öka användandet av naturliga bekämpningsmedel och förbättra arbetsförhållanden för de som arbetar på bomullsplantagen. Den här typen av arbete är det som i slutändan kan leda till certifierade produkter. Certifieringarna underlättar sedan för oss konsumenter att tänka om och göra bättre val i butiken.
Genom att köpa ekologiskt certifierad bomull istället för konventionell bomull, signalerar vi till textilindustrin att vi vill ha en ekologiskt och socialt hållbar bomullsproduktion. Så om du ska köpa nyproducerade bomullsprodukter, välj de som är ekologiskt certifierade. Skillnaden på konventionellt odlad bomull och ekologiskt odlad bomull är för oss som slutkonsumenter oftast inte så stor. Vad som är skillnad är konsekvenserna för miljön där odlingarna sker och för människorna som jobbar på fälten.
Referenser: