Latex är i grunden en naturlig substans som utvinns från mjölksaften av gummiträd. I samband med att efterfrågan på latex ökade under 1900-talet och särskilt under andra världskriget drevs intensiv forskning som framgångsrikt utvecklade syntetisk latex. Därefter har den syntetiska latexen utvecklats vidare och används idag inom många områden som exempelvis textilier, plastprodukter, byggmaterial och medicin.
Naturlig latex är mest känt för att komma från gummiträdet Hevea brasiliensis som växer i tropiska områden som Sydostasien, Västafrika och Latinamerika. Upp till 10 procent av alla växter producerar latex, exempelvis vallmo och fikonträd. Även svampar som mandelriskan är rik på mjölksaft, dvs latex. Växter eller svampar tillverkar latex som ett försvar mot insekter vilket hjälper dem att täta sig själva efter skador och förhindrar att insekter och andra skadedjur tar sig in i vävnaden. Latex innehåller en komplex blandning av bland annat proteiner, stärkelser, oljor, tanniner och gummi som koagulerar i kontakt med luft. Kommersiellt skördas latex genom att skära skåror i barken på gummiträdet vilket får den mjölkfärgade vätskan att sippra ut och samlas upp. Därefter tillsätts kemikalier för att förhindra att vätskan stelnar. Latexen genomgår sedan flera processer innan den blir en färdig gummiprodukt.
Syntetisk latex består av en flytande blandning av polymerer från petroleumprodukter, dvs fossil olja, som tillverkas med hjälp av ett antal kemikalier. Gummiprodukter av denna typ är vanligtvis starkare och stabilare än från naturlig latex och används därför ofta till exempelvis däck.
Latex kan användas i många produkter som exempelvis kläder, ballonger, gummihandskar, gummisnoddar, kondomer, madrasser, basketbollar och som bindemedel i färg.
Utmaningar & Miljöpåverkan
Gummiträd kan skördas på latex flera gånger om dagen i många år och samtidigt fungera som en kolsänka. Även om odling av gummiträd kan göras hållbart, är dock gummiindustrin känd för att ha orsakat skogsskövling och exploatering av områden rika på biologisk mångfald.
Naturlig latex är biologiskt nedbrytbar i sin rena form.
Syntetisk latex kommer från olja och står inför samma utmaningar som hela oljeindustrin, såsom uttag av icke förnybara resurser, föroreningar till luft och vatten, användning av kemikalier, utsläpp av mikroplaster mm. Syntetisk latex är således en plast med lång nedbrytningstid. Denna tid är endast teoretiskt uträknad eftersom den funnits i mindre än 100 år.
Källor
Impactful Ninja – Are Latex Matresses Eco-Friendly & Sustainable?
Treehugger – Where Does Latex Come From?
Wikipedia – Latex
November 2024, TÄNKOM