Sverige är ett föregångsland i många miljöfrågor. Men när det kommer till konsumtion är vi en av de värsta i klassen – vi konsumerar långt mer än vad planeten klarar av. Om alla hade levt som vi i Sverige hade vi den här veckan, närmare bestämt den 2:a april, förbrukat den mängd resurser som jorden klarar av att återskapa under ett år (1). Det handlar till exempel om fiskebestånd, skog, biologisk mångfald och inte minst om koldioxidutsläpp. Resten av året vi lever vi över våra tillgångar och lånar resurser av framtida generationer – vilket leder till att jordens resurser utarmas.
Konsekvenserna ser vi redan nu. Djurarter och insekter dör ut i en allt snabbare takt, sötvattenresurser sinar i stora delar av världen, skogar skövlas, matjordar blir allt mer näringsfattiga och livsmiljöer för tusentals arter går förlorade när landskapen förändras. De mest påtagliga exemplen på att vi lever över våra tillgångar är förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna som redan idag får förödande konsekvenser för djur, växter och människor.
Du har förmodligen hört att världens befolkning i genomsnitt lever som om vi hade 1,7 jordklot till vårt förfogande.
Och i Sverige lever vi som om vi hade 4 jordklot att röra oss med. Men hur kan vi göra det, vi har ju bara ett! De här siffrorna får man fram genom att räkna ut det genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen (1,7 jordklot) eller i Sverige (ca 4 jordklot) (2).
Ekologiskt fotavtryck mäter hur stor del av jordens produktiva yta som vi människor tar i anspråk genom vår livsstil och konsumtion. Världsnaturfonden är en organisation som gör beräkningar av världens ekologiska fotavtryck. De räknar både på den yta som krävs för att ta fram de produkter som vi konsumerar, och den yta som behövs för att ta hand om avfallet som bildas. Dessutom ingår alla ytor på jorden som tas i anspråk för att uppföra byggnader och vägar.
I WWFs uträkning av ekologiska fotavtryck ingår även mänsklighetens användning av fossila bränslen.
Det räknas ut genom att uppskatta hur mycket yta med nyplanterad skog som skulle behövas för att fånga upp koldioxidutsläppen från vår användning av fossila bränslen. Och eftersom vi använder så mycket fossila bränslen skulle det behövas enorma arealer skog för att absorbera alla denna koldioxid.
Människan har under flera hundra år haft en stor påverkan på ekosystemen. Idag består exempelvis 40 % av jordens landyta av åkrar och betesmark (3), och 85 % av Europas våtmarker har försvunnit sedan industrialismens början. Idag finns ingen plats på jorden som är helt opåverkad av oss människor. Och det kanske inte är så konstigt att en så storskalig omvandling av naturen får konsekvenser.
Ett hinder för att komma tillrätta med problemet är sannolikt att de flesta av oss inte är helt medvetna om den enorma förändring av landskap och förlust av livsmiljöer för djur och växter som har skett, bara under de senaste hundra åren. Allt vi konsumerar måste ju tas någonstans ifrån, men som konsumenter kommer vi allt längre bort från råvarorna som används i produktionen. Den miljöpåverkan som sker till följd av vår svenska konsumtion sker exempelvis till stor del utomlands – och där ser vi inte konsekvenserna.
Som tur är, är det fler och fler som får upp ögonen för vår ohållbara konsumtion. I Sverige väljer exempelvis alltfler bort flyget till förmån för tåg. Second-hand – konsumtionen går också upp, och fler väljer att lämna in kläder och prylar till reparation istället för att slänga.
Vad kan du göra?
- Transporter, livsmedel, boende, investeringar, kläder och skor är de delar i den privata konsumtionen som påverkar klimatet mest. Hur kan du minska ditt ekologiska fotavtryck? WWF listar fem åtgärder på sin hemsida. Det handlar om Bilen, Biffen, Bostaden, Börsen och Butiken.
Som privatperson kan du också:
- Skriva på för fossilfria pensioner! AP-fonderna har placerat flera miljarder av våra gemensamma pensionspengar i världens största fossila bolag, som Chevron och Shell. Det är varken hållbart eller ansvarsfullt och det går emot Parisavtalet.
- Gå med i en miljöorganisation och gör skillnad inom det område du brinner mest för!
- Sprida information och dela med dig av tips till vänner och bekanta
Du kan läsa mer om overshoot day på www.overshootday.org