Modebranschen marknadsför gärna återvunna plagg som en del i en utveckling mot cirkulära affärsmodeller. Det låter ju suveränt att det görs nya kläder av våra gamla textilier. När vi dessutom erbjuds att lämna in gamla plagg för återvinning i butikskedjorna, skapas lätt en bild av att textilåtervinningen går som på räls. Då kan vi med gott samvete köpa nya plagg, eller?
I själva verket har vi långt kvar till ett klädernas kretslopp. Enligt undersökningar är det bara runt 1 % av alla insamlade kläder vars fibrer hamnar i nya plagg. Istället blir det mesta fyllnads och isoleringsmaterial till industrin (1). Textilierna genomgår således en så kallad downcycling. Högkvalitativa produkter omvandlas till trasor, isolering eller någon annan typ av lågkvalitativa material. En del går inte att återvinna alls utan bränns.
Du kanske har sett textilier med märkningen ”100 % återvunnen polyester”?
Då är plagget sannolikt gjort av petflaskor. Petflaskor är ett material som används inom textilindustrin för att kunna använda ordet återvunnet. Petflaskorna i sig är återvinningsbara och det är relativt energisnålt att göra nya petflaskor av gamla. Om man däremot tillverkar textilier av gamla petflaskor, går det därefter varken att tillverka ny fleece eller nya petflaskor efter att de en gång omvandlats till textil. Produkten har således nått ”end life cycle” och kan inte längre utge sig för att vara del i ett cirkulärt kretslopp.
Vad gäller naturmaterial är vi även där långt ifrån ett cirkulärt kretslopp. Efter flera års forskning och utveckling finns det idag teknik för att kemisk återvinna och ta fram kläder som består delvis av återvunnet material. Plagg i 100 % återvunnen bomull har man lyckats ta fram på labbnivå men inte i kommersiell skala. De plagg som av klädföretagen marknadsförs som plagg i återvunnen bomull, innehåller ofta runt 20 % återvunnen bomull. Resten av plagget består av jungfruligt material.
Modebranschen pratar om vikten av att utveckla cirkulära affärsmodeller och att kläder ska kunna cirkulera i ett kretslopp. Det ger en bild av att återvunna kläder kan återvinnas om och om igen. I nuläget är det inte möjligt på grund av att återvunna fibrer får så dålig kvalitet, så att de inte kan återanvändas på nytt. Men förhoppningsvis hittar vi lösningar inom inte allt för lång tid!
Även återvunna trådar färgas och bearbetas
Något som man kanske inte tänker på när man åpratar om återvunna fibrer, är att även trådar av återvunnen fiber måste bearbetas och färgas, vilket precis som i vanlig textilproduktion innebär en stor vatten- och kemikalieförbrukning. Enligt en rapport från Union för Conservation of Nature, kommer 17-20 % av all industriell vattenförorening från just färgning av textilier (2). Så det bästa är såklart att återanvända så länge det går!
Idag finns som sagt ingen fungerande teknik för att storskaligt återvinna textilier och skapa nya plagg av återvunna fibrer. Vad beror det på? Nästa vecka skriver vi om varför det är så svårt att återvinna kläder.
Vad kan du göra?
- Det bästa vi kan göra för miljön är att vårda de textilier vi har och använda dem så länge det går. Om du tröttnar på ett plagg kan du prova att byta plagg med en kompis eller besöka en organiserad klädbytardag. Naturskyddsföreningen är en av de organisationer som brukar anordna klädbytardagar på flertalet orter i Sverige.
- Lämna hela och rena kläder till återanvändning hos exempelvis Myrorna, Emmaus och Röda Korset.