Visste du att cirka 97 procent av allt vatten på jorden är saltvatten och finns i haven? Cirka 2 procent är bundet i is och glaciärer. Och endast ca 1 procent är tillgängligt för oss människor och annat liv; djur och växter som är beroende av sötvatten. Detta i form av floder, sjöar och grundvatten.
Detta är anledningen till oron om att vatten är ett problem. Många tänker att jorden sägs ju vara blå och jordens areal består till dryga 70 procent av vatten. MEN endast en enda liten procent är god nog för att användas för att dricka. Även jordbruket och stora delar av industrin är beroende av detta sötvatten.
Så, bör denna lilla ynka procent gå åt till att tillverka en massa kläder som sedan inte används? Visste du att vi svenskar köper i snitt 14 kilo textilier per person varje år? Av dessa slänger vi cirka åtta kilo, rakt ner i hushållssoporna. Tillsammans kastar vi cirka 72 000 ton kläder varje år som bränns upp och det Bara i Sverige! Dags att tänka om.
Bomull slukar vatten
Bomull är vårt kanske mest älskade materialval i kläder och heminredning och kräver enorma mängder vatten och kemikalier. Framförallt när vi odlar den. Bomullsplantan är både törstig och känslig.
Det går åt upp till 29 000 liter vatten och mer än 1 kg kemikalier för att producera 1 kg bomull. Detta kilo bomull räcker till 5-6 t-shirts. För att producera en t-shirt går det åt upp till 4 200 liter vatten, det är lika mycket som 24 fulla badkar.
Kolla etiketten!
Tips! Nästa gång du handlar, kolla etiketten. Vad står det att tröjan du är sugen på att köpa, vad är den gjord av för material?
INTE SNÄLLT: Konventionellt odlad bomull, syntetfibrer exempelvis polyester och akryl.
SNÄLLARE: Ekologisk framtagen bomull eller hellre ekologisk lin eller hampa.
Ett bra alternativ är ekologiskt framtagna material. Med ekologiskt framtagna material säkerställs odlingen men tyvärr inte infärgning eller andra behandlingar som ofta är mycket miljöbetungande.