Som den ideella förening TänkOm är behövs starka, kunniga, inspirerande och differentierad kompetens inom de ämnesområden som berörs.
VILL DU BLI EN AV OSS
Brinner du också för hållbarhet och känner dig nyfiken på vad TänkOm handlar om. Hör av dig till info@tank-om.se
Annajohanna Thuresson
Jag är en kommunikatör som också är en återbrukerska, mönsterformgivare och sömmerska.
Innan jag blev engagerad i Tänk Om hittade jag till kanalen för att jag saknade information om hur miljö och textil hänger ihop och om exakt hur våra val påverkar jorden vi lever på. Jag fokuserar på hållbarhet i mina produktdesign av mönster och textiltryck, samt i min sömnad av återbrukade textilier och secondhandkläder.
Jag vill att fler ska göra medvetna val och där ser jag att materialkunskap är en viktigt faktor i att göra hållbara val. Som engagerad i TänkOM hjälper jag till att sprida kunskap, samtidigt som jag lär mig mer om vår jord och om textilier som jag tycker så mycket om.
Kompetens inom kommunikation, marknadsföring, grafisk design, projektledning, eventplanering, webbredaktör, UX-design, mönsterformgivning, sömnad och återbruk av textilier.
Mathilda Lund
Jag är en biovetare med stort intresse för miljö,
klimat och hållbar utveckling. Fokuserar på högaktuella Internationella miljö- och utvecklingsfrågor, för naturresursanvändning ur
systemperspektiv med förändringsprocesser för en hållbar samhällsutveckling.
Jag engagerar mig i TänkOm för att
sprida kunskap om påverkan av de val vi
gör, för att tillsammans kunna arbeta mot
miljömässig hållbarhet, och motverka
förstörelsen av jordens naturliga
livsmiljöer. Lära oss hållbart nyttjande av
naturens resurser och bygga en framtid
där vi människor lever i harmoni med
naturen.
Kompetens inom miljö- och naturresursfrågor, LCA, grafisk design/formgivning, ArcGis,
miljöteknik, hållbar samhällsutveckling, miljölagstiftning, MKB, biodiversitetsinformatik
samt biologiska livsformer.
Elin Isaksson Nordling
Jag är en multidisciplinär formgivare med en grund inom produktdesign. Fokuserar på hållbar och miljöanpassad design och arbetar främst med materialet trä, skapar även illustrationer och konst.
Mina väsentligaste arbeten har tillämpat ett kritiskt designperspektiv för att skapa medvetenhet kring problem som inte är välkända. Syftena med mina arbeten är att skapa design som inte tänjer på jordens resurser samtidigt som den maximerar användningen av material.
Jag tycker materialkunskap är en viktig grund i att ta miljöanpassade beslut. Genom mitt engagemang i TänkOm vill jag vara med skapa förutsättningar för konsumenten att göra aktivt hållbara val.
Kompetens inom materialdriven design och hållbar formgivning inom produkt- och möbeldesign.
Amelie Cardell
Journalist och författare med ett stort hjärta i naturen. Certifierad skogsbadsguide och naturguide med färska universitetsutbildningar inom hållbar samhällsutveckling samt skogsfrågor.
Att naturen är en fantastisk plats för återhämtning och ökat välmående är något som många känner till. Det är även något som forskningen bekräftar. Jag vill arbeta för att fler människor hittar ut i skog och mark. Förhoppningen är att mer naturvaro ska öka vår vilja att vara rädda om naturen.
TänkOm! har en uttalad vision att värna om biologisk mångfald. Den frågan tycker jag är en av de viktigaste som mänskligheten har att fokusera på just nu. Genom att skriva texter om det fascinerande samspelet mellan olika arter hoppas jag öka kunskapen, förståelsen och respekten för vår natur.
Rebecka Stenmark
Jag är miljövetare som brinner för en hållbar framtid där hållbar utveckling inom alla områden i samhället ska ses som en självklarhet. Studerar just nu för att fördjupa mig inom ekotoxikologi.
Det är viktigt att få med alla på tåget om vi ska kunna tackla de miljöutmaningar vi står framför just nu och i framtiden. Hållbar konsumtion är en stor utmaning speciellt för oss i Sverige. Desto mer människor är informerade ju mer tror jag att de själva vill vara med att förändra och bidra till ett miljövänligare samhälle. Jag engagerat mig i TänkOm eftersom de vill bidra med kunskapsspridning och underlätta för människor att ta mer miljömedvetna beslut i sin vardag.
Kina Strandberg
För mig är Tänk Om ett sätt att lära om. Med kunskap kommer förändring. Förändring måste vi ha. Små steg i ett ändrat beteende oavsett hos företagare, beslutsfattare eller konsument. När många ändrar lite händer det mycket. Som marknadsekonom och entreprenör vill jag kunna bidra till att Tänk om lär fler än mig att få upp ögonen för biologisk mångfald. Textil finns med oss nästan överallt vilket gör det lätt att se helheten när vi börjar titta lite närmare på vad det är och vad som påverkar.Häng med! Vi lär oss tillsammans! För en förändring.
Åsa Strandberg
Djur och natur har alltid legat mig varmt om hjärtat. Textilier och mode kom att bli en stor del under hela mitt yrkesliv. Vad som kom först var absolut kärleken till naturen. Sannolikt blev mina år inom textilindustrin en väckarklocka där magen med jordnära värderingar gick i klinch med mode och konsumtion
Med 30 år inom textilindustrin varav 12 i egen regi har målet under egen regi varit fast inställt på att kunna cirkulera textilier. Varför ska det inte vara lika självklart som för glas, aluminium, papper. Detta har lett till flera samarbeten inom akademin och andra industrier från färgeri till bilindustrin.
Ska jag vara helt ärlig – det är inte så komplicerat. Naturen är finurlig liksom vi när vi samspelar med den!
Anlita oss
Behöver ni hjälp med hållbara vägval, allt från föredrag om textiliers koppling till biologisk mångfald, ta fram livscykelanalyser, skogsbad, design & formgivning. Vi sätter även ihop arrangemang med hållbarhet i centrum.
Välkomna att kontakta oss på info@tank-om.se
Referensgrupp
Till vår hjälp för att säkerställa att informationen som vi lär ut går i linje med vetenskap och annan forskningsresultat har vi hjälp av en referensgrupp. Är det ämnen som inte hamnar inom deras kompetensområde så har de kollegor att ta till hjälp.
Sonja Leidenberger, Högskolan i Skövde
Som docent och forskare på Högskolan i Skövde fokuserar Sonja Leidenberger sitt intresse på ekologiska frågeställningar. Vattenlevande och invasiva arter såväl som bin är hennes målorganismer. Hon har erfarenhet av att leda nationellt och internationellt forskningsprojekt, men också att kommunicera sin forskning till forskare (olika vetenskapliga artiklar), beslutsfattare inom ämnet (Naturvårdsverket, länsstyrelserna) och till allmänheten (populärvetenskapliga artiklar, bidrag i TV-program, radio och tidningar)
(se mer på https://www.his.se/en/about-us/staff/sonja.leidenberger/).
”All kunskapsspridning om varför vi behöver erhålla den biologiska mångfalden är ett viktigt bidrag. Textilbranschen har mycket arbete kvar att göra för att bli mer hållbar, varför jag gillar initiativet TÄNK-OM som är ett första och viktigt steg i den riktningen.”
Elena Gorokhova, Stockholms Universitet
Jag är forskare och lärare på enheten “Exponering & Effekter” vid Institutionen för miljövetenskap. Det är vi som skapar idéer och utvecklar lösningar som hjälper oss att minska kemikaliernas påverkan på miljö och människor. Vi vet att nya miljögifter ständigt upptäcks i miljön och att andra stressfaktorer, som globala klimatförändringar, alltid finns där. Om vi har mer kunskap om hur och varför djur och människor påverkas kan vi också agera: anpassa oss, vara förberedda och försöka mildra effekterna. Så forskning och initiativ som TänkOm här kan verkligen göra skillnad.