Som den ideella förening TänkOm är behövs starka, kunniga, inspirerande och differentierad kompetens inom de ämnesområden som berörs.
VILL DU BLI EN AV OSS?
Brinner du också för hållbarhet och känner dig nyfiken på vad TänkOm handlar om. Hör av dig till info@tank-om.se
Mathilda Lund
Jag är en biovetare med stort intresse för miljö,
klimat och hållbar utveckling. Fokuserar på högaktuella Internationella miljö- och utvecklingsfrågor, för naturresursanvändning ur systemperspektiv med förändringsprocesser för en hållbar samhällsutveckling.
Jag engagerar mig i TänkOm för att sprida kunskap om påverkan av de val vi gör, för att tillsammans kunna arbeta mot miljömässig hållbarhet, och motverka förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer. Lära oss hållbart nyttjande av naturens resurser och bygga en framtid där vi människor lever i harmoni med naturen.
Kompetens inom miljö- och naturresursfrågor, LCA, grafisk design/formgivning, ArcGis, miljöteknik, hållbar samhällsutveckling, miljölagstiftning, MKB, biodiversitetsinformatik samt biologiska livsformer.
Elin Isaksson Nordling
Jag är en multidisciplinär formgivare med en grund inom produktdesign. Fokuserar på hållbar och miljöanpassad design och arbetar främst med materialet trä, skapar även illustrationer och konst.
Mina väsentligaste arbeten har tillämpat ett kritiskt designperspektiv för att skapa medvetenhet kring problem som inte är välkända. Syftena med mina arbeten är att skapa design som inte tänjer på jordens resurser samtidigt som den maximerar användningen av material.
Jag tycker materialkunskap är en viktig grund i att ta miljöanpassade beslut. Genom mitt engagemang i TänkOm vill jag vara med skapa förutsättningar för konsumenten att göra aktivt hållbara val.
Kompetens inom materialdriven design och hållbar formgivning inom produkt- och möbeldesign.
Amelie Cardell
Journalist och författare med ett stort hjärta i naturen. Certifierad skogsbadsguide och naturguide med färska universitetsutbildningar inom hållbar samhällsutveckling samt skogsfrågor.
Att naturen är en fantastisk plats för återhämtning och ökat välmående är något som många känner till. Det är även något som forskningen bekräftar. Jag vill arbeta för att fler människor hittar ut i skog och mark. Förhoppningen är att mer naturvaro ska öka vår vilja att vara rädda om naturen.
TänkOm har en uttalad vision att värna om biologisk mångfald. Den frågan tycker jag är en av de viktigaste som mänskligheten har att fokusera på just nu. Genom att skriva texter om det fascinerande samspelet mellan olika arter hoppas jag öka kunskapen, förståelsen och respekten för vår natur.
Delisa Ohlsson
Jag är en hållbarhetsentusiast vars fokus ligger på att identifiera hållbara lösningar så att mänskligheten och naturen kan samexistera. Jag tror att hållbara lösningar för mänsklig utveckling kan uppnås genom att undersöka problemet ur ett holistiskt perspektiv. Användningen av textilier är ju ett resultat av mänsklig utveckling och textilier är en nödvändighet i vår värld. Jag tror att textilier är här för att stanna. Men eftersom tillverkning av textilier har många miljökonsekvenser måste vi vara medvetna om dessa konsekvenser och vara beredda att vidta åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna.
TänkOm är en plattform där jag kan hjälpa till genom att sprida min kunskap om hållbara lösningar och därmed bidra till att textilkonsumtionen blir mer hållbar. Jag hoppas kunna påverka människor på ett positivt sätt för miljön genom att hjälpa dem att tänka om när det gäller användningen av textilier.
Jenny Persson
Jag är miljövetare med stort intresse för natur, djur, hälsa, design och kreativa uttryck. Jag har tidigare jobbat många år inom olika handelsbranscher, men även med sömnad, administration, projektledning, korrektur och layout.
Just textilier ligger mig varmt om hjärtat, vilket gett mig erfarenhet av allt från design och mönsterkonstruktion till tillskärning, sömnad, butiksförsäljning och återbruk.
Att jobba i klädbutik och se det enorma flödet av varor varje dag får en verkligen att tänka till hur vi använder jordens resurser och hur vi lever våra liv. Att leva i och med naturen borde vara en självklarhet, men i dagens konsumtionssamhälle har vi kommit bort från naturen och tappat bort oss själva på vägen. Och därmed även förståelsen för hur allt hänger ihop. Det vill jag ändra på. TänkOm fokuserar just på helheten. På konsekvenstänk. Vad händer om jag väljer det här istället för det där? Att sprida kunskap som möjliggör en förståelse för naturen och hur vi kan leva i samspel med den.
Bente Nilssen
Som modedesigner känner jag ett ansvar att säkerställa att mina produkter harmonierar med naturen och vår framtid. Med tanke på modebranschens ställning som en av de mest inflytelserika, dynamiska och påverkande sektorerna bör den ta ledningen i övergången mot mer hållbara och etiska metoder.
Att gå med i TänkOm som översättare och redaktör gör det möjligt för mig att engagera och stärka unga globalt, vilket går i linje med mitt kall att förespråka en mer ansvarsfull framtid. Jag är norsk och bor i Austin, Texas. Med en modeexamen från Paris och internationell erfarenhet har jag sett effekterna på både naturen och samhället. När jag reste genom landsbygden och besökte textilfabriker på 80- och 90-talen såg jag de negativa konsekvenserna, och jag vet att detta bara har ökat.
Efter att en livsförändrande olycka fick mig att avsluta mitt designföretag, ger jag nu nytt liv åt oönskade plagg genom att designa om befintliga kläder. Jag är väldigt glad över att vara en del av denna gemenskap, som inkluderar passionerade skribenter, designers, forskare, akademiker och människor från textilindustrin. Tillsammans skapar vi medvetenhet och inspirerar unga att se möjligheter och sätta naturen och rättvisan i första hand.
Kina Strandberg
För mig är TänkOm ett sätt att lära om. Med kunskap kommer förändring. Förändring måste vi ha. Små steg i ett ändrat beteende oavsett hos företagare, beslutsfattare eller konsument. När många ändrar lite händer det mycket. Som marknadsekonom och entreprenör vill jag kunna bidra till att TänkOm lär fler än mig att få upp ögonen för biologisk mångfald. Textil finns med oss nästan överallt vilket gör det lätt att se helheten när vi börjar titta lite närmare på vad det är och vad som påverkar. Häng med! Vi lär oss tillsammans! För en förändring.
Åsa Strandberg
Djur och natur har alltid legat mig varmt om hjärtat. Samtidigt har textilier som mode och arbetskläder varit en stor del av mitt yrkesliv. Jag har alltid haft en djup respekt och fascination för naturens kraft, oskuldsfullhet, skönhet och inte minst anpassningsförmåga. Dessa egenskaper har guidat mig genom min karriär och inspirerat mig att utmana textilindustrins konsumtionsmönster.
Efter mer än 30 år inom textilindustrin, varav de senaste 14 åren som egen företagare, har mitt mål varit tydligt: att göra textilier cirkulära. Varför ska de inte kunna återvinnas på samma sätt som glas, aluminium och papper? Genom samarbeten med akademin och olika branscher, från väveri till bilindustrin, har denna vision drivits framåt. Men det handlar inte bara om återvinning; det handlar lika mycket om att förstå hur textilernas olika fibrer påverkar naturen vid tillverkning.
Allt detta kan verka komplext, men det går att göra stor skillnad genom att förstå samband – att förstå materialens ursprung och dess påverkan. Kanske blir du nyfiken nog att fördjupa dig och bli en expert inom ett specifikt område.
Jag är övertygad om att vi behöver fler som förstår dessa samband, vilket var anledningen till att TänkOm grundades 2018 för att sprida kunskap om hur textilier påverkar naturen och dess biologiska mångfald, vävda samman i oändliga antal ekosystem.
Anlita oss!
Behöver ni hjälp med hållbara vägval, allt från föredrag om textiliers koppling till biologisk mångfald, ta fram livscykelanalyser, skogsbad, design & formgivning. Vi sätter även ihop arrangemang med hållbarhet i centrum.
Välkomna att kontakta oss på info@tank-om.se
Referensgrupp
Till vår hjälp för att säkerställa att informationen som vi lär ut går i linje med vetenskap och annan forskningsresultat har vi hjälp av en referensgrupp. Är det ämnen som inte hamnar inom deras kompetensområde så har de kollegor att ta till hjälp.
Oliver Karlöf, Fiskbiolog
Oliver Karlöf är fiskerikonsulent i Stockholm och har även skrivit böckerna Upplevelser i Stockholms natur 2018 och Ovanliga matsvampar 2022. Att sprida kunskap om biologi och ekologi ligger honom varmt om hjärtat och genomsyrar både arbete och fritid. Att hitta spännande outnyttjade råvaror både i skog och i havet är också något som Oliver tycker både är kul och viktigt. För att inte utarma våra fiskbestånd behöver vi ändra hur vi ser på havets resurser och ett steg i detta är att uppmärksamma outnyttjade fiskar, kräftdjur, alger och svampar, arter som vi idag helt förbiser och som går att nyttja på ett hållbart sätt. Detta skifte är inte bara kul och gott utan nödvändigt om våra ekosystem ska kunna fortsätta vara i balans och bidra med den enorma mängd nytta som vi idag tar för givet.
Sonja Leidenberger, Högskolan i Skövde
Som docent och forskare på Högskolan i Skövde fokuserar Sonja Leidenberger sitt intresse på ekologiska frågeställningar. Vattenlevande och invasiva arter såväl som bin är hennes målorganismer. Hon har erfarenhet av att leda nationellt och internationellt forskningsprojekt, men också att kommunicera sin forskning till forskare (olika vetenskapliga artiklar), beslutsfattare inom ämnet (Naturvårdsverket, länsstyrelserna) och till allmänheten (populärvetenskapliga artiklar, bidrag i TV-program, radio och tidningar)
Se mer om Sonja Leidenberger
”All kunskapsspridning om varför vi behöver erhålla den biologiska mångfalden är ett viktigt bidrag. Textilbranschen har mycket arbete kvar att göra för att bli mer hållbar, varför jag gillar initiativet TänkOm som är ett första och viktigt steg i den riktningen.”
Elena Gorokhova, Stockholms Universitet
Jag är forskare och lärare på enheten ”Exponering & Effekter” vid Institutionen för miljövetenskap. Det är vi som skapar idéer och utvecklar lösningar som hjälper oss att minska kemikaliernas påverkan på miljö och människor. Vi vet att nya miljögifter ständigt upptäcks i miljön och att andra stressfaktorer, som globala klimatförändringar, alltid finns där. Om vi har mer kunskap om hur och varför djur och människor påverkas kan vi också agera: anpassa oss, vara förberedda och försöka mildra effekterna. Så forskning och initiativ som TänkOm här kan verkligen göra skillnad.