Klädtillverkning
När tyget är tillverkat så går det vidare till sömnadsfabriker där tyget skärs ut efter mönsterdelar. För att sy ihop ett färdigt plagg behövs förutom tyg även olika typer av accessoarer exempelvis tråd, knappar, dragkedjor och etiketter. Dessa köps in från olika leverantörer. Normalt använder fabrikerna sig av så kallade linjer (”lines”) där textilarbetarna syr en specifik del av ett plagg, exempelvis ärmar eller kragar. När ett plagg gått genom alla linjer så är det slutliga plagget klart då det kontrolleras och packas innan det transporteras vidare. Idag produceras i stort sett inga kläder i Sverige utan främst i utvecklingsländer som exempelvis Kina, Bangladesh och Indien samt Sydamerikanske länder.
Problem – klädtillverkning
Till sömnadsenheten samlas de material och tillbehör, accessoarer, som ska ingå i ett plagg. Olika delar kan ha olika miljöproblem, exempelvis kan metallknappar ha höga halter av bly eller tryck kan innehålla ftalater. De olika delarna kan ha tillverkats under olika förutsättningar och lagar där kraven på miljöhantering skiljer sig.
Vid tillskärningen av mönsterdelarna krävs planering för att få så lite spill som möjligt. Ofta går 15 till 20 % av tyget till spillo som ofta blir till avfall.
När kläderna sedan ska fraktas används olika transportmedel beroende på hur långt bort klädtillverkningen skett. Det vanligaste är att de transporteras med båt men det förekommer också att de fraktas med flyg. Kortare distanser sker ofta med lastbil.
I vissa fall tillsätts antimögelmedel för att förhindra tillväxt under långa resor. Dessa medel är ofta allergiframkallande och påverkar både människa och miljö.