Rayon var den allra första regenatfibern (1). Flera olika processer utvecklades för att framställa fibern, varav en av dem var viskosmetoden som uppkom 1891 i England, därav namnet viskos. 1910 började den kommersiella produktionen av viskos i USA under namnet artificiell silke (1) bland annat på grund av fiberns mjukhet och lyster (2). 1924 ersattes av namnet rayon (1). Fibern blev snabbt populär då den kostade betydligt mindre än både silke och bomull (2). Under åren som gått har viskos utvecklades som fiber och fått nya egenskaper (1).
Viskos är en typ av rayonfiber (3). Den görs vanligtvis av cellulosa från trä och bambu (3) men även av bomull (2). Genom viskosprocessen omvänds cellulosa på kemisk väg till en trögflytande lösning (4). Genom wet spinning pressas lösningen ut genom spinndysor ned i ett spinnbad där cellulosan regenereras till fiberform i filamentlängd (1, 4).
Viskos kan modifieras under tillverkningsprocessen (5). Därmed kan viskos imitera olika naturfibrers känsla och textur, som till exempel silke och bomull (3). Regenatfibrer har egenskaper som liknar bomull, men fibrerna är ofta något svagare (med undantag för lyocell) vilket kan ge kläderna kortare livslängd (6).
Viskos har hög fuktupptagningsförmåga, vilket gör den lätt att färga (7). I vått tillstånd sväller fibern och förlorar mycket av sin styrka (5). Förutom låg våtstyrka har viskos också låg elasticitet samt medelmåttig hållfasthet (4).
Viskos används i många olika kläder och i foder, samt förekommer ofta i blandningar med andra fibrer (7). Den höga fuktupptagningsförmågan gör viskos till ett bra material i hygieniska engångsartiklar.
Viskos kan tvättas i milda alkaliska lösningar men kan försvagas utav starka alkalier (5). Viskos blir känsligt i vått tillstånd och kan därför behöva kemtvättas (2). Handtvätt är ett alternativ, samt maskintvätt i ett skonsamt program, som fintvätt (8), i svalt eller ljummet vatten (9). Viskos kan krympa något efter tvätt (9).
Produktion av viskos medför flera negativa effekter för miljö och människors hälsa. För att göra viskosfiber används giftiga kemikalier för att bryta ner trämassan, vilket är mycket hälsoskadligt för arbetarna (2). Dessa kemikalier tas inte alltid om hand eller återvinns i produktionslokalerna och förorenar istället luft och vatten. Produktionen är även otroligt vatten- och energikrävande.
Viskosproduktion använder ofta trämassa som råmaterial, vilket bidrar till avverkning av uråldriga och hotade skogar (2). Avverkning kan påverka ekosystem negativt, hota skyddade och utsatta arter som bor i dessa skogar och beröva ursprungsbefolkningar och lokala samhällen deras land. Även jord och vattenkvalitet kan försämras av kemikalierna från skadedjursbekämpning och gödning, och av det avfall som blir över från avverkning och transport av skog.
Processen är koldioxidneutral; träden absorberar lika mycket koldioxid när de växer som försvinner när de avverkas (2). Viskos är biologiskt nedbrytbart men inte i dagens deponier. Det kan brytas ner i marken, men detta betyder att dem gifter från fiber- och tygproduktionen, färgning, bearbetning och tvättning, släpps ut i marken.
För mer hållbar viskos kan märkningar som Forest Stewardship Council (FSC), EU Ecolabel och OekoTex 100 hjälpa till (2). Det bästa alternativet ur miljösynpunkt är att välja miljömärkta kläder av regenatfibrer, och om detta inte finns; att välja lyocell framför viskos (6). Tillverkningen av lyocell använder miljömässigt bättre lösningsmedel samt att kemikalierna i hög grad återanvänds.
Källor
- Kadolph, S. J. (2014) Textiles: Pearson New International Edition. 11e upplagan. Boston: Pearson
- Council of Fashion Designers of America (CFDA) – Rayon: https://cfda.com/resources/materials/detail/rayon-viscose
- Wikipedia – Viscose: https://en.wikipedia.org/wiki/Viscose
- Wikipedia – Viskos: https://sv.wikipedia.org/wiki/Viskos
- Encyclopædia Britannica – Rayon: https://www.britannica.com/technology/rayon-textile-fibre
- Naturskyddsföreningen – Bilaga till Klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan: https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/bilaga-till-kladskolan-om-kladernas-miljopaverkan/
- CIRFS – Viscose: https://www.cirfs.org/man-made-fibers/Fibre-range/viscose
- The Spruce – Care and cleaning of viscose garments: https://www.thespruce.com/care-and-cleaning-of-viscose-garments-2145808
- Laundry Society – Viskos: https://www.laundrysociety.se/viskos/
September 2020, TÄNKOM | Uppdaterad maj 2024