Fårull har en lång historia som textilfiber; tyger av ull har tillverkats sedan 3000-talet f.Kr. (1, 2). Fårull var en viktig handelsvara i Västeuropa under medeltiden, där England länge var den största leverantören av fin ull (1). Merinofår importerades från Nordafrika till Spanien på medeltiden och började födas upp där. Sent 1700-tal exporterades merinofår till övriga Europa (1) och senare kom dem till Australien (3).
Ull är en proteinfiber som kommer ifrån djurens hår och päls (4). Ull kan också kallas för djurfiber och kan komma från får, getter, kamel, alpacka, lama, kanin, m.fl.
Det finns över 1000 raser av får i världen (3). Den mest populära fårullen för kläder kommer från Merinofåret (5) som ger tunn ull av hög kvalitet (4). Andra raser producerar tjockare ull som lämpar sig för inredningstextilier (3).
Ull är den mest använda djurfibern i världen (6). De största producenterna av ull är Kina, Australien och Nya Zeeland (7). Andra stora producenter är Storbritannien, Iran, Ryssland och Sydafrika. Australien producerar ca 80 % av den merinoull som används i textilier för kläder (8).
Proteinfibrer är hygroskopiska, vilket innebär att de absorberar fukt utan att kännas blöta (4). En sådan egenskap gör att ull minimerar temperaturskillnader på huden, som när en går från inomhus till utomhus. Ull absorberar fukt och genererar värme och isolerar kroppen från kyla. Ull är mycket elastiskt när fibern är torr, men inte i vått tillstånd. Ull kan tänjas ut till upp till 30 % längre än sin originallängd. Återhämtningen från uttänjning är bra men det går långsamt när tyget är torrt, men detta kan snabbas på med hjälp av vatten, ånga och fuktighet. Ullfiberns elasticitet gör att tyger och kläder i ylle håller formen och inte skrynklas så lätt (9). Elasticiteten och återhämtningen från stretch gör att ylletyg är fortsatt porösa efter påverkan av yttre krafter och har möjlighet att stänga in luft och därmed behåller sin värme (4).
Ull har ett naturligt matt utseende men genom att blanda korta ullfibrer med längre ullfibrer kan tygets lyster eller textur modifieras (4). Ulltyger är varaktiga och mycket flexibla. Fibern kan böjas bak på sig själv 20 000 gånger utan att gå sönder, i jämförelse med bomull som kan böjas 300 gånger och 75 gånger för rayon.
Ull har många användningsområden; i kläder, inredningstextilier som mattor, isolering och möbelklädsel, och i tekniska textilier som skyddsutrustning för brandmän och soldater (3). Det kan också användas för att gödsla mark.
Ull kan blandas med andra fibrer (7). Det kan stickas och vävas för att göra tyger som tweed, gabardin, herringbone, flanell och tartan (10). Ull har den naturliga egenskapen att den kan förbygga att fläckar absorberas på tyget (11). Det kan även förebygga att odör bildas, genom att svetten absorberas och släpps ut så snabbt att bakterier inte hinner bildas.
Många av dagens ylleprodukter kan tvättas i maskin och torktumlas (11). Att hänga ylleprodukter på vädring kan också fräscha upp dem utan att tvätt behövs. Ånga kan släta ut skrynklor i tyget men direkt värme från ett strykjärn kan skada tyget (12). Ylleprodukter kan torkas genom att lägga dem på en platt yta, vilket kan motverka skrynklor. För att skydda ull från att blekas och skadas av ljus och värme så kan det förvaras mörkt och svalt. Ull är känslig för alkalier och blekning med klorin, samt för insektsangrepp som malar (4) och silverfiskar (11).
Ull är en förnybar resurs (5). Den är också biologiskt nedbrytbar. Ylleprodukter är varaktiga och kan användas under en lång tid, vilket minimerar avtrycket på miljön (13). Men produktionen av ull har negativa konsekvenser vad gäller djurskydd och miljö. Det händer att uppfödare använder antibiotika för att skynda på djurens tillväxt och för att hålla borta sjukdomar (14). Det förekommer att djuren badas i bakteriedödande medel, antiseptisk lösning, för att skydda från infektioner av sår.
Ullen som är fet i sin natur, är ofta smutsig och kan innehålla parasiter och behöver tvättas ren innan spinning (14). Vid tvätt används varmt vatten, tvättmedel, lösningsmedel, ammoniak och ibland insektsdödande medel. För att säkerställa att inga kemikalier eller ullfett hamnar i naturen krävs bra rening av avloppsvattnet eller slutna tvättsystem.
Merinofår är kända för sin fina och rikliga ull. Uppfödare har länge haft problem med att flugor lägger ägg i hudveck på fåren, framförallt på bakdelen där det finns smuts och avföring (14). För att förhindra sådana angrepp går det att skalpera bort hudvecken från lammen, en metod som kallas mulesing. Denna företeelse har minskat sedan den uppmärksammades i början av 2000-talet men förekommer fortfarande.
Ett bättre alternativ för både djur och natur är att välja ull som kommer från ekologisk djurhållning samt kontrollera att företagen sätter krav på mulesing-fri ull (14). Certifierad ekologisk ull produceras utan många vanliga kemikalier, som till exempel mediciner som förebygger löss, flugor och parasiter (15).
Källor
- Nationalencyklopedin (NE) – Ull: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ull
- Wikipedia – Wool: https://en.wikipedia.org/wiki/Wool
- International Wool Textile Organisation (IWTO) – History of Wool: https://iwto.org/wool-supply-chain/history-of-wool/
- Kadolph, S. J. (2014) Textiles: Pearson New International Edition. 11e upplagan. Boston: Pearson
- Council of Fashion Designers of America (CFDA) – Wool: https://cfda.com/resources/materials/detail/wool
- Textile Exchange Market Report 2019: https://store.textileexchange.org/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2019/11/Textile-Exchange_Preferred-Fiber-Material-Market-Report_2019.pdf
- Common Objective – Fibre Briefing: Wool: https://www.commonobjective.co/article/fibre-briefing-wool
- International Wool Textile Organisation (IWTO) – Traceability: https://iwto.org/wool-supply-chain/traceability/
- Encyclopædia Britannica – Wool: https://www.britannica.com/topic/wool
- Sewguide – Wool Fabric: https://sewguide.com/types-of-wool-fabric/
- International Wool Textile Organisation (IWTO) – Wool Care: https://iwto.org/sustainability/wool-care/
- Masterclass – Guide to Wool Fabric: 9 Types of Wool: https://www.masterclass.com/articles/guide-to-wool-fabric#what-is-wool-fabric
- International Wool Textile Organisation (IWTO) – Recycled Wool: https://iwto.org/sustainability/recycled-wool/
- Naturskyddsföreningen – Bilaga till Klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan: https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/bilaga-till-kladskolan-om-kladernas-miljopaverkan/
- International Wool Textile Organisation (IWTO) – Organic wool: https://iwto.org/sustainability/organic-wool/
September 2020, TÄNKOM | Uppdaterad maj 2024