Cellulosa är en av de mest grundläggande och vanliga organiska föreningarna som finns i naturen. Det är en polymer som består av mycket långa kedjor av glukosenheter och är den huvudsakliga beståndsdelen i växternas cellväggar. Cellulosa finns i både stam, blad och stjälk hos växter och träd och således i material som bomull, linne, hampa, bambu, jute, viskos, modal och lyocell.
Cellulosa är också biologiskt nedbrytbart och en viktig del av kretsloppet för organiskt material i naturen. Cellulosa spelar en central roll i bildandet av jord och är avgörande för jordens hälsa och struktur. När växter växer absorberar de koldioxid från atmosfären genom fotosyntesen och använder den för att skapa kolhydrater, inklusive cellulosa, i sina cellväggar. När växterna dör och bryts ned, antingen naturligt eller genom kompostering, bidrar cellulosa till att bilda organiskt material i marken. När cellulosa bryts ned av nedbrytare och mikroorganismer frigörs näringsämnen som kol, kväve och fosfor som är viktiga för växters tillväxt.
Cellulosa hjälper till att binda jordpartiklar och bibehålla fuktighet tack vare sin absorptionsförmåga. Samtidigt gör den jorden mer porös, vilket hjälper jorden att dräneras och skapa luftcirkulation. Växter med sina rotsystem hjälper i sin tur till att förhindra exempelvis markerosion. Cellulosa har olika användningsområden inom olika industrier exempelvis papper, textilier, biobränslen. För textil är det en grundläggande råvara vid tillverkning av viskos-, lyocell-, cupro-, acetat- och triacetatfibrer.
Källa
Fashion Trendsetter – Fiber Dictionary
December 2023, TÄNKOM | Uppdaterad maj 2024