Bomullsfibern har använts till textilier i minst 5000 år i Kina och Indien (1). Bomullen kom till Europa under det första århundradet genom att arabiska köpmän tog med sig bomullsvaror till Italien och Spanien (2). Den industriella revolutionen under 1700-talet medförde flera uppfinningar som spinnmaskinen och bomullsginen, vilket satte fart på bomullstillverkningen i England.
Några av de största producenterna i världen idag är Indien, Kina, USA, Brasilien, Pakistan och Turkiet (3). Under 2018 utgjorde bomull 24.4% av den globala fiberproduktionen och är den mest producerade växtfibern (4). Bomull är den näst mest producerade fibern efter polyester.
Bomull är en fröfiber som kommer från bomullsplantan (5). Den växer i varma klimat med långa växtsäsonger och tillgång till vatten. Vit bomull är vanligt men den växer även naturligt i andra färger. Bomull kan komma i bruna, gröna, röda och beige toner som djupnar av solljus och tvätt.
Bomullstyger håller sig svala i varma väder tack vare att fukt lätt passerar genom tyget och fiberns goda absorptionsförmåga (5). Bomull isolerar värme dåligt då det inte kan hålla så mycket luft, samt att fibern har låg elasticitet (6). Bomull återhämtar sig också dåligt från stretch, vilket gör att bomullstyg förblir uttänjt i områden med mycket påfrestning, som vid knäna och armbågarna (5).
Bomull används i många olika produkter för olika syften. Tack vare att bomull andas och är absorberande är det ett utmärkt material i kläder för varma väder, funktionskläder, underkläder, sängkläder och blöjor (7). Andra användningsområden inkluderar arbetskläder, tekniska textilier och inredningstextilier som gardiner, handdukar och mattor (1; 5). Bomull är ofta huvudkomponent blandtyger (5). Vanliga bomullstyger är denim, flannel, chambray, manchester, jersey, oxford, gingham, tartan, poplin, sammet och velour (8).
Bomullsprodukter har god slitstyrka och är tvättåliga (1). Bomull blir starkare i vått tillstånd vilket gör att det inte behöver hanteras alltför varsamt under tvätt och användning (5). Den har också hög motståndskraft mot ljus och värme och kan strykas upp till 200 °C så länge tyget är fuktigt (6). Bomull släpper lättare ifrån sig luktande ämnen som t.ex. svett, rök eller matos, än andra tyger när det tvättas (9). Silverfiskar, bakterier och mögelsvamp kan angripa bomull, därför ska tyger förvaras torrt (6). Även syror ska undvikas då det kan göra skada (5).
En mycket god egenskap är att bomull är hypoallergent (7), alltså att det sällan orsakar allergiska reaktioner. Klädesplagg som innehåller minst 60% bomull är mindre benägna att klia och irritera(9).
Bomullsproduktion har negativa påföljder för miljö och människor som arbetar med den. Konventionell bomullsproduktion använder gödningsmedel och pesticider (10). Pesticider påverkar både mark- och vattenkvaliteten, den biologiska mångfalden i och utanför bomullsfälten, samt hälsan hos arbetare och befolkning i närhet. Vattenkällor kontamineras av avrinningen från pesticider, gödningsmedel och mineraler från bomullsfälten, vilket påverkar den biologiska mångfalden. Bomullsodling försämrar också jordkvaliteten avsevärt vilket urholkar odlingsmark och expandering till nya marker, vilket leder till att den nya marken förbrukas och habitat förstörs.
Bomullsproduktionen är en stor förbrukare av vatten (10). Det går åt mellan 8 000 – 29 000 l vatten för att producera 1 kg bomull, dvs en t-shirt och ett par jeans. Yt- och grundvatten används ofta till bevattning av bomullsfälten vilket leder till förlust av sötvatten genom avdunstning och otillräcklig vattenhantering.
Flera länder odlar den genmodifierade bomullen som heter Bt cotton (11). Genmodifierad bomull har ökad motståndskraft mot ogräsmedel eller skadeinsekter (1). I Indien är genmodifierad bomull den dominerande typen som odlas (11). Dock riktas mycket kritik mot odling av genmodifierad bomull, såsom att GMOs (genmodifierade organismer) leder till förlust av biologisk mångfald och det har dragits paralleller mellan antalet självmord hos indiska bomullsodlare och det höga priset på genmodifierad bomull som försätter många odlare i stora skulder.
Bomullsbönder är väldigt utsatta ekonomiskt; fallande bomullspriser och misslyckade skördar har stor påverkan på en redan pressad ekonomi (11). Stora skulder är vanligt hos bönder på grund av dyra inköp av till exempel GMO frön, pesticider och gödningsmedel. Arbetare i bomullsproduktion är också utsatta; i vissa länder förekommer dåliga arbetsförhållanden, barnarbete och tvångsarbete (11).
Alternativ till konventionellt odlad bomull är ekologisk bomull, vilket innebär att fibrerna är odlade ekologiskt, alltså utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och utan genmodifierade grödor (12). Ekologisk bomull produceras med hjälp av naturliga processer som är anpassade till lokala förhållanden (13). Märkningar som visar på ekologisk bomull i textilprodukter är Organic Content Standards (OCS) och Global Organic Textiles Standard (GOTS). En annan certifiering att leta efter är Fairtrade. Fairtrade-certifierad bomull riktar in sig på social hållbarhet, dvs förbättrade arbetsvillkor hos odlare och arbetare (12; 14). Det ställs också krav som relaterar till miljö såsom förbud mot vissa kemikalier vid odling och användandet av genmodifierade bomullsfrön (12; 15).
Källor
- Nationalencyklopedin (NE) – Bomull: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bomull
- Organic Cotton – The History of Cotton Production: https://www.organiccotton.org/oc/Cotton-general/World-market/History-of-cotton.php
- Discover Natural Fibers Initiative (DNFI) – Top 10 Cotton Producing Countries in the World: https://dnfi.org/cotton/top-10-cotton-producing-countries-in-the-world_4785/
- Textile exchange: https://store.textileexchange.org/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2019/11/Textile-Exchange_Preferred-Fiber-Material-Market-Report_2019.pdf
- Kadolph, S. J. (2014) Textiles: Pearson New International Edition. 11e upplagan. Boston: Pearson
- Wikipedia – Bomull: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bomull
- The Fabric of Our Lives – Health and Wellness: https://thefabricofourlives.com/the-benefits-of-cotton/health-wellness
- The Fabric of Our Lives – Cotton Fabrics: https://thefabricofourlives.com/cotton-fabrics
- The Fabric of Our Lives – Cotton Clothing: https://thefabricofourlives.com/the-benefits-of-cotton/cotton-clothing
- World Wildlife Foundation (WWF) – Cotton: https://www.worldwildlife.org/industries/cotton
- Council of Fashion Designers of America (CFDA) – Cotton: https://cfda.com/resources/materials/detail/cotton
- Naturskyddsföreningen – Vanliga frågor om kläder och textil: https://www.naturskyddsforeningen.se/faq_textil
- About Organic Cotton – Organic Cotton Farming System: http://aboutorganiccotton.org/organic-farming-system/
- Naturskyddsföreningen – Märkningsguide: https://cdn.naturskyddsforeningen.se/uploads/2021/05/17152502/markningsguide.pdf
- Organic Cotton – Standards and Certification: https://www.organiccotton.org/oc/Fairtrade-cotton/Standards-and-certification.php
September 2020, TÄNKOM | Uppdaterad maj 2024