I mitten av stratosfären, som ligger på 10–50 kilometers höjd över jorden, ligger det viktiga ozonskiktet. Det bildas genom att solens ljus ständigt omvandlar en del av luftens syre till ozon (1). Ozon består nämligen av tre syremolekyler, O3, medan syret vi andas består av två molekyler, O2 (2). Ozonskiktet absorberar och sprider ultraviolett ljus, UV-B-strålning, från solen (1).
Utan ozonskiktet skulle UV-B-strålningen orsaka stora skador på livet på jorden, eftersom den har förmågan att sönderdela molekyler. För människor ökar risken för hudcancer och för både människor och djur försämras immunförsvaret och risken för ögonskador ökar. UV-B har också visat sig göra att växter växer långsammare (1).
I mitten av 1980-talet upptäckte man att ozonskiktet hade försvagats. Det var framför allt människans utsläpp av långlivade freoner (CFC:er) från kylskåp och sprayflaskor, kväveföreningar samt klor- och bromhaltiga ämnen som hade tunnat ut skiktet. Tack vare politiska överenskommelser världen över förbjöd man användningen och tillverkningen av många av dessa ämnen, vilket lett till att en återhämtning av ozonskiktet ser ut att vara på väg (1).
Men även om de ozonnedbrytande ämnena minskar i koncentration i atmosfären, är det svårt att se direkta effekter på ozonskiktet. Detta för att det finns naturliga variationer i nedbrytningen och nybildningen av ozon, vilket gör att ozonhålets storlek varierar från år till år (2). Dock hoppas man på en säkerställd återhämtning under 2030-talet (1).
Tänk Oms reflektion
De politiska besluten att förbjuda ozonförstörande ämnen är ett mycket bra exempel på att det går att vara med och påverka utvecklingen av vår planet i en positiv riktning.
Vad tycker du att vi borde förbjuda idag?
Källor
November 2023, TÄNKOM