När vi tänker på sniglar så tänker vi ofta att både sniglar med och utan skal är vad man kallar sniglar. Men, det mest grundläggande är att riktiga sniglar saknar skal (1, 2).
I själva verket så tillhör alla sniglar ordningen landlungsnäckor. Det betyder att sniglar egentligen är snäckor – fast utan skal. Sniglar är också en så kallad polyfyletisk grupp, som innebär att det inte finns någon gemensam ”ur-snigel” som är förfader till alla arter. Sniglar är egentligen snäckor som övergett skalet och detta har skett flera gånger genom evolutionen. Skogssniglarna är till exempel inte speciellt nära släkt med kölsniglarna, trots att de ser väldigt lik ut. Båda grupperna har utvecklats från olika skalbärande snäckor (1, 2, 3, 4).
Sniglar och snäckor klassificeras som gastropoder, med “gastro” som betyder mage och ”pod” betyder fot. Namnet sammanfattar deras anatomi väl. Som glupska ätare glider de fram på en muskulös fot, äter växter och skapar slemmigt sekret när de går (1).
En synlig skillnad mellan dessa närbesläktade skadedjur är att snäckor har hårda, skyddande yttre skal. Vissa sniglar har mjukt inre skal eller framträdande mantlar, medan andra inte har något alls. Både sniglar och snäckor har två övre tentakler som sticker ut från pannan som används för syn och lukt, och på spetsarna sitter ögonen. Kortare, lägre tentakler som sträcker sig ner från deras huvuden används för beröring och smak (5).
För att forma skal ordentligt behöver snäckor kalcium, vilket vilda arter får i första hand från jorden. Detta behov begränsar deras räckvidd till områden där naturliga jord- och väderförhållanden kombineras för att hålla jordkalcium lättillgängligt. Deras skal hjälper dem att tolerera dessa ofta torrare klimat också. Skallösa, oskyddade sniglar behöver inte kalcium som snäckor gör; de behöver fukt. De frodas där det finns gott om marktäckande växter och föremål såsom gamla brädor och skräp (1, 4, 5, 6).
Sniglar och snäckor är hermafroditer och har könsorgan från båda könen. De flesta arter måste para sig med en annan snigel eller snäcka för att kunna lägga ägg, medan en del arter förökar sig asexuellt (2).
Många skadedjur av sniglar och snäckor som skadar trädgårdar är inte hemmahörande i de områden de bor i. En av de mest kända är mördarsnigeln Arion vulgaris, även känd som spansk skogssnigel (8). De har stor inverkan på den biologiska mångfalden då de både äter andra snigelarter, och orsakar skador på de flesta typer av växter och grönsaker, bland annat jordgubbsodlingar (9).
Viktiga funktioner
● Bryter ner dött växtmaterial till ny jord
● Bryter ner material som är ovanliga eller svårnedbrytbara för andra arter
● Förbättrar strukturen på jorden
● Nyttodjur som är viktiga för den biologiska mångfalden
● Föda åt andra djur såsom fåglar, igelkottar, mullvadar, amfibier, skalbaggar och spindlar
Vanliga arter
Det finns knappt 50 arter i världen, varav 24 snigelarter påträffats i Skandinavien, och 20 är bofasta i Sverige. Av dessa är 10 främmande arter, men endast ett fåtal räknas som invasiva, dvs har god spridningsförmåga, massförökar sig, orsakar skada på ekosystemen och är svåra att utrota (7). Den mest kända invasiva arten är Mördarsnigeln.
Några arter att upptäcka i naturen:
● Mördarsnigel
https://artfakta.se/artinformation/taxa/arion-vulgaris-106675/detaljer
● Svart skogssnigel
https://artfakta.se/artinformation/taxa/arion-ater-ater-106670/detaljer
● Brun skogssnigel
https://artfakta.se/artinformation/taxa/arion-fuscus-106678/detaljer
● Svampsnigel
https://artfakta.se/artinformation/taxa/malacolimax-tenellus-106722/detaljer
● Ängssnigel
https://artfakta.se/artinformation/taxa/deroceras-agreste-106698/detaljer
● Båtsnäcka
https://artfakta.se/artinformation/taxa/theodoxus-fluviatilis-106606/detaljer
● Oval dammsnäcka
https://artfakta.se/artinformation/taxa/ampullaceana-balthica-106629/detaljer
● Trädgårdssnäcka
https://artfakta.se/artinformation/taxa/cepaea-hortensis-106685/detaljer
● Vinbergssnäcka
https://artfakta.se/artinformation/taxa/helix-pomatia-106716/detaljer
Vill du veta mer: https://artfakta.se/artinformation/taxa/slugs-6042274/detaljer
https://artfakta.se/artinformation/taxa/gastropoda-4000055/detaljer
Källor
- Corry´s – All you need to know about slugs and snails
- Animal Spot – Snail
- Wikipedia – Sniglar
- Diffen – Slug vs. Snail
- Escargot World – Slug vs Snail
- Agresearch – German Fact Sheet: Snails
- SLU – Ted von Proschwitz: Sniglars biologi
- Artfakta – Mördarsnigel
- Naturvårdsverket – Mördarsnigel
Juni 2023, TÄNKOM