Bioindikatorer, även kallade biologiska indikatorer eller biomarkörer, är organismer, arter eller biologiska egenskaper som vi använder för att bedöma hälsan hos ett ekosystem, ett habitat eller den övergripande miljön. Dessa indikatorer kan ge värdefull information om effekterna av olika miljöfaktorer, såsom föroreningar, försämring av livsmiljöer och klimatförändringar. Vi kan mäta förändringar i miljöförhållanden och förstå tillståndet och kvaliteten på ett ekosystem.
Olika typer av bioindikatorer inkluderar:
Växter
Vissa växter är känsliga för specifika miljöförhållanden eller föroreningar. Vi kan till exempel använda lavar för att bedöma luftkvaliteten.
Ryggradslösa djur
Insekter, blötdjur och andra ryggradslösa djur är bioindikatorer både i sötvatten och på land. Närvaron eller frånvaron av vissa arter kan indikera nivån av föroreningar eller kvaliteten på livsmiljön.
Fiskar
Vi använder fisk som bioindikatorer i akvatiska ekosystem. Förändringar i fiskpopulationer, tillväxthastigheter eller beteende kan signalera miljömässiga stressfaktorer.
Fåglar
Fåglar kan vara bioindikatorer i olika livsmiljöer. Deras närvaro, häckningsframgång eller migrationsmönster kan ge information om ett ekosystems hälsa.
Mikroorganismer
Mikroorganismer, såsom bakterier och svampar, kan användas som bioindikatorer, särskilt vid mark- och vattenbedömningar.
Däggdjur
Vissa däggdjursarter hjälper också till att förstå större landbundna ekosystem.
Biologiska indikatorer ger ett holistiskt tillvägagångssätt för miljöövervakning, med tanke på de komplexa interaktionerna mellan olika organismer och deras miljö. Att övervaka förändringar av bioindikatorer över tid kan hjälpa forskare och beslutsfattare att fatta välgrundade beslut om miljöförvaltning och bevarandestrategier.
Källor
Sciencedirect – Biological indicators
Nature.com – Bioindicators: Using Organisms to Measure Environmental Impacts
Januari 2024, TÄNKOM