Från 1 januari 2025 blir det krav på separat insamling av textilavfall i alla medlemsländer inom EU. I Sverige blir det kommunerna som får ansvaret att samla in och hantera avfallet. De får också i uppgift att informera hushåll och verksamheter om att i första hand förlänga användningen av textilprodukter, till exempel genom återanvändning. Detta är ett viktigt steg mot en mer miljöanpassad textilindustri.
Vad menas då med textilavfall? Jo, det innefattar kläder, hem- och inredningstextil samt väskor och accessoarer av textil. Alltså exempelvis stickade och vävda plagg, handdukar, sängkläder, filtar, dukar, gardiner, mattor, tygkassar, sminkväskor, slipsar och kepsar.
Trots att Sverige har saknat ett nationellt insamlingssystem för textilavfall finns det ändå sedan flera år tillbaka organisationer som jobbar för att samla in gamla kläder och andra textilprodukter för återanvändning. Men då vissa kommuner saknar sådant samarbete och sorteringen av avfallet är superviktig, behövs det ännu mer insatser för att göra det enklare för oss alla att återvinna våra kläder.
Den nya lagen är också ett steg i rätt riktning mot producentansvar, vilket just nu utreds inom EU. Ett producentansvar innebär att de som tillverkar kläder och andra textilier måste ta ansvar för produkternas hela livscykel. Producenterna ska stå för kostnaden för att samla in, sortera och återvinna de produkter de säljer. Det här är ett att minska överproduktionen och hantera textilavfallet på ett bättre sätt.
På TänkOm vill vi göra det lättare för dig att förstå hur din textilkonsumtion påverkar miljön. Från tillverkningen av textilier till hur de återvinns, vi utforskar alla steg i processen och hur vi kan göra för att bli mer hållbara i vår konsumtion.
Genom att lära oss mer om textilernas påverkan på miljön och hur vi kan göra bättre val när vi handlar kläder och skor, kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid. Så var med oss på TänkOm och låt oss tillsammans tänka om för en grönare planet!