Mohair kommer från angoragetens päls och anses vara en av de äldsta textilfibrerna med ursprung i bergen i Tibet, varifrån Angoragetterna härstammar. På 1600-talet infördes getterna till Turkiet och tvåhundra år senare till USA, Sydafrika och England. Idag är det Sydafrika som är den största exportören av mohair med ungefär 50 % av marknaden.
Mohair är en mjuk och sidenlik fiber, både lång och varm och anses vara en av de lyxigaste ullfibrerna. Den kallas ibland för ”diamantfibern” tack vare sin höga glans. Den vita ullen har mjuka, glesa fjäll på hårstråna. Detta ger fibern dess lyster och egenskapen att inte filta ihop sig som till exempel fårull. Strukturen gör också att mohair lätt släpper ifrån sig smuts och upplevs inte klia lika mycket som exempelvis fårull. Mohair är den mest slitstarka av alla djurfibrer och är till och med starkare än stål i jämförbar storlek. Den har hög elasticitet, är naturligt brandsäker och är lätt att färga.
Kvaliteten på fibrerna beror på hur gamla getterna är. Yngre getter ger mjukare och finare fibrer Denna yngre ull används främst till stickade plagg som tröjor, mössor, sjalar och vantar. Med djurets ålder ökar tjockleken på fibern, därför används denna grövre ull till exempelvis kappor, mattor och möbelklädslar.
Angoragetternas päls växer snabbt och de klipps vanligen två gånger per år, på våren och hösten. Ullen klipps för att därefter tvättas och kardas innan det spinns till garn.
Priset på mohair är högt och blandas därför ofta med andra fibrer, speciellt med fårull och alpacka vilket skapar lyster, styrka och elasticitet. Av ekonomiska skäl är det är också vanligt att det blandas med syntetfibrer som akryl.
Utmaningar & Miljöpåverkan
Oetiska metoder förekommer inom mohairindustrin. Hårdhänt hantering för att hålla djuren stilla vid klippning kan leda till fysiska skador. Avhorning och kastrering utan bedövning och undermåliga levnadsförhållanden är andra exempel.
Det finns mer ansvarsfullt producerad mohair som exempelvis ull märkt med Responsible Wool Standard (RWS) eller Wildlife Friendly Enterprise Network (WFEN). Dessa två organisationer certifierar mohair och utger sig för att ta hänsyn både till miljö och djurrätt.
Månaden efter klippning är de särskilt sårbara för kalla och blöta väderförhållanden. En plötslig sänkning av temperaturen följt av regn kan slå ut en hel flock, även mitt i sommaren.
För att föda upp getter krävs det användning av mark för framställning av deras mat. Enligt PETA krävs det runt 40 kilo foder för att producera ett kilo ull. Produktion av mohairull kan ske utan hantering av kemikalier, förutom vid viss infärgning. Ullen är då biologisk nedbrytbar.
Värt att nämna är att angoraull alltså inte kommer från angoragetter, utan från angorakaniner.
Källor
Farmer´s weekly – Farming with Angora goats
Fashionary – Textilipedia
Masterclass – Fabric Guide: What Is Mohair?
PETA – What Is Mohair?
Sewport – What is Mohair Wool Fabric
En liten låda full av ull – Lilla spinnskolan del 3
Science Direct – Mohair
November 2024, TÄNKOM