Manchester är ett mjukt sammetsliknande tyg med lugg i karakteristiska räfflor som kan variera i bredd. Tyget vävs med tre separata trådar, där två av dem bildar en tuskaft- eller kypertbindning, medan den tredje utgör luggen som sedan klipps. Kypertbindning ger oftast ett mer hållbart tyg än tuskaft, som tenderar att släppa ifrån sig ludd.
Räfflorna eller spåren kallas även för ”wales” och brukar anges i hur många spår som får plats per tum. Bredspårig manchester har en låg siffra, exempelvis 4 wales, medan smalspårig kan gå upp till 21. En klassisk manchester har mellan 10 och 14 wales. Spåren fungerar som isolerande luftlager, vilket gör tyget varmare och perfekt till kyligare klimat. Tyget är mjukt och slitstarkt och används främst till ytterkläder, byxor och möbler.
Manchester görs vanligtvis av bomull men kan även tillverkas av polyester, ull eller viskos eller med blandning av exempelvis polyester och elastan. Ursprungligen sägs det ha tillverkats av siden.
På 1800-talet tillverkades tyget flitigt i nordvästra England där Manchester ligger, och därav det svenska namnet manchestertyg. På engelska heter tyget ”corduroy” och uppkomsten till det namnet är omdebatterat. Enligt sägnen kommer det från franskans ”corde du roi” vilket betyder ”kunglig tråd/klädsel”. Men i Frankrike kallades tyget velours à côtes, dvs ”räfflad sammet”, så en mer trolig teori är att det är en sammansättning av ”cord” som betyder snöre eller rep, och ”duroy” som är en typ av grovt bomullstyg som härstammar från England.
Tyget kallades även fattigmanssammet på 1900-talet då sammet ersatte manchester hos de rika, och tyget i stället blev populärt bland arbetarklassen.
Källor
Arket – Manchester
Care of Carl – Corduroy
Etymonline – Corduroy
Fashionary – Textilipedia
Sewport – What is Corduroy Fabric
November 2024, TÄNKOM