En näringskedja visar hur organismer är beroende av varandra i ett ekosystem (1). Dvs hur näringsämnen sprids och omvandlas genom en kedja av organismer som äter eller äts av varandra (2).
En näringskedja börjar alltid med en organism som kan producera sin egen biomassa utan att behöva äta en annan organism. Detta sker vanligen genom fotosyntes av en växt, alg eller en bakterie och dessa kallas producenter (3). Alla andra organismer i en näringskedja kallas konsumenter eftersom de är beroende av producenterna eller andra konsumenter för att få energi. Den som äter producenter kallas primärkonsument, sen kommer sekundärkonsument osv. Högst upp i näringskedjan finns toppkonsumenten som alltid är någon form av rovdjur och hit räknas även människan (1).
Ett ekosystem består vanligtvis av flera korta eller långa näringskedjor som hänger ihop och påverkar varandra och tillsammans bildar en näringsväv. En mycket viktig del för att ekosystem ska fungera är nedbrytningen av döda växter och djur. Detta görs vanligen av bakterier, insekter, maskar, svampar och mikroorganismer. Genom nedbrytningen återgår alla grund- och näringsämnen som organismerna var uppbyggda av tillbaka till naturen. Mineralerna återvänder till jorden och kolet släpps ut i atmosfären som koldioxid. På detta sätt kan dessa ämnen fortsätta sina kretslopp och på nytt tas upp av växter och djur som behöver dem (1).
Men det är inte bara näringsämnen som cirkulerar i näringskedjor och vävar. Miljögifter som bly, kvicksilver, PCB och DDT anrikas, dvs ökar i koncentration, ju högre upp i näringskedjan man kommer. Många miljögifter är nämligen fettlösliga och svårnedbrytbara och lagras därför i kroppen, vilket gör att toppkonsumenter som rovdjur och rovfåglar är särskilt drabbade (4). Genom att förstå näringskedjor och näringsvävar kan man förutsäga tänkbara konsekvenser för olika organismer och ekosystem ifall antalet av en viss art ökar eller minskar (3).
Källor
- Ugglans Biologi – Näringskedja och näringsväv
- Wikipedia – Näringskedja
- Nationellt resurscentrum för biologiundervisning – Ekologi: näringskedja
- Ugglans Kemi – Miljögifter
Oktober 2023, TÄNKOM